Δανία: Σχέδια για επιβολή κανόνων στους «influencers» λόγω online σημειώματος αυτοκτονίας

Δανία: Σχέδια για επιβολή κανόνων στους «influencers» λόγω online σημειώματος αυτοκτονίας

Επιβολή κανόνων στους «influencers» των social media γνωστοποίησε πως σχεδιάζει η Δανία, αφού μια «σταρ» του Instagram ανέβασε online ένα σημείωμα αυτοκτονίας.

Όπως αναφέρει το BBC, η influencer, Φι Λάουρσεν, ανέβασε το σημείωμα στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου έχει πάνω από 336.000 followers. Εκεί παρέμεινε online για δύο ημέρες, μέχρι που το κατέβασε η οικογένειά της- που επιβεβαίωσε πως η Λάουρσεν αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας.

Η υπουργός Παιδιών και Εκπαίδευσης, Περνίλ Ρόζενκρατς- Θέιλ, είπε πως οι influencers πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους, όπως όλα τα ΜΜΕ.

Το σημείωμα της Λάουρσεν, που έλαβε πάνω από 30.000 likes και 8.000 σχόλια, πυροδότησε μια συζήτηση στη Δανία σχετικά με την παρακολούθηση του online περιεχομένου που προέρχεται από influencers. Η υπουργός δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση επιθυμεί οι influencers να έχουν «συντακτική ευθύνη» στη γραμμή των προτύπων του «παλιού Τύπου».

«Όταν απευθύνεσαι σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων που είναι followers στη σελίδα σου, τότε θα έχεις τις ίδιες ευθύνες όπως και αν ήσουν συντάκτης σε μια εφημερίδα ή σε παλιά ΜΜΕ. Οπότε, για παράδειγμα…τα ηθικά πρότυπα της Δανίας για τον Τύπου επιτάσσουν πως δεν γράφεις για αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας εάν δεν αφορούν το κοινό. Θέλουμε τα στάνταρ αυτά να ισχύουν και για τα social media».

Εάν κάποιος influencer διαπιστωθεί πως παραβιάζει τους κανόνες, η ανάρτηση θα διαγράφεται. Επίσης, influencers που έχουν από έναν αριθμό followers και άνω, θα έχουν διαχειριστές. «Στην περίπτωση της γυναίκας για την οποία μιλάμε, οι γονείς της ήθελαν να διαγράψουν τα posts και δεν μπορούσαν επειδή κανείς πέρα από την κόρη τους δεν είχε πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς. Θέλουμε να έχετε ευθύνη και να έχετε ένα συμβούλιο γύρω σας που θα μπορεί να κατεβάσει τα posts που είναι ακατάλληλα. Έχουμε μια κοινωνία όπου τα ΜΜΕ του σήμερα έχουν αλλάξει, και τα πρότυπα της μαζικής επικοινωνίας πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα μαζικά μέσα επικοινωνίας. Είναι διαφορετικά μέσα, μα οι ίδιοι ηθικοί κανόνες» είπε η υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *