Εκτοξεύτηκε το ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG

Εκτοξεύτηκε το ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG

www.russianspaceweb.com

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς το Σάββατο, με πύραυλο Proton-M από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG, μετά από δύο καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η εκτόξευση ήταν αρχικά να γίνει στις 12 Ιουνίου (Παρασκευή) μα καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το Spektr-RG αποτελεί ρωσογερμανικό πρόγραμμα και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ρωσικές αποστολές των τελευταίων ετών. Αποστολή του, σύμφωνα με το Sputnik, είναι να σαρώσει/ μελετήσει τον ουρανό σε ένα «μεγάλο εύρος ενέργειας, με υψηλή ευαισθησία και ανάλυση».

Σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο αστροφυσικής που θα μελετήσει το σύμπαν στη μπάντα ακτίνων Χ του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από τη θέση του στο σημείο Lagrange L2, 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Αποστολή του είναι να χαρτογραφήσει όλες τις «μεγάλες δομές» (μαύρες τρύπες) στο ορατό σύμπαν στο φάσμα των ακτινών Χ, συμβάλλοντας στο να δοθούν απαντήσεις σε κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα της σύγχρονης κοσμολογίας, όπως το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη επηρεάζουν τη σύνθεση της δομής μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος και το ποια είναι η κοσμολογική εξέλιξη των μαύρων τρυπών.

Σύμφωνα με τη Roscosmos, το Spektr-RG αναμένεται να βρει περίπου 100.000 γιγαντιαία συμπλέγματα γαλαξιών κατά την τετραετή του έρευνα και να εντοπίσει περίπου τρία εκατομμύρια γιγαντιαίες μαύρες τρύπες- μαζί με μεγάλο αριθμό άστρων με ενεργές στεφάνες, δεκάδες χιλιάδες γαλαξίες με ενεργή σύνθεση άστρων κ.α- καθώς και άλλα αντικείμενα άγνωστης φύσης.

Το διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένο με δύο όργανα, τα τηλεσκόπια eROSITA (Γερμανία) και ART-XC (Ρωσία).

Σύμφωνα με το Associated Press, το Spektr-RG αναμένεται να φτάσει στη θέση που έχει οριστεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών- κάτι που θα το καταστήσει το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο που θα επιχειρεί πέρα από την τροχιά της Γης από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *