Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς της Σελήνης

Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς της Σελήνης

REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Η Κίνα εκτόξευσε νωρίς τη Δευτέρα έναν δορυφόρο- αναμεταδότη, με σκοπό τη δημιουργία ενός link επικοινωνίας μεταξύ της Γης και της σεληνακάτου Chang'e-4, η οποία θα εξερευνήσει την άλλη πλευρά της Σελήνης, η οποία δεν φαίνεται από τη Γη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο δορυφόρος Queqiao εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March-4C από το διαστημικό κέντρο του Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανέφερε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA).

«Η εκτόξευση είναι ένα βήμα- κλειδί για να υλοποιήσει η Κίνα τον στόχο της να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει σκάφος για “μαλακή” προσγείωση και περιήγηση στην άλλη πλευρά της Σελήνης» είπε ο Ζανγκ Λιχούα, μάνατζερ του σχετικού προγράμματος.

Περίπου 25 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο δορυφόρος αποχωρίστηκε από τον πύραυλο και μπήκε σε πορεία προς τη Σελήνη, ξεδιπλώνοντας τους ηλιακούς του συλλέκτες και τις κεραίες του. O Queqiao αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από το δεύτερο σημείο Lagrange (L2) στο σύστημα Γης- Σελήνης, σε απόσταση περίπου 455.000 χλμ από τη Γη. Όπως υπογραμμίζει το κινεζικό πρακτορείο, θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στην ιστορία που επιχειρεί εκεί.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ζανγκ, η αποστολή έχει να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, όπως η ανάγκη για πολλαπλές ρυθμίσεις στην τροχιά του, το φρενάρισμα κοντά στη Σελήνη, η αξιοποίηση της βαρύτητας της Σελήνης κ.α.

Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί ελπίζουν πως ο δορυφόρος Queqiao θα δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών στη Γη και στην άλλη πλευρά της Σελήνης, όπου αναμένεται να προσεληνωθεί το Chang'e-4 αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Σημειώνεται πως η εκτόξευση της Δευτέρας ήταν η 275η αποστολή με πύραυλο της σειράς Long March.

H απευθείας επικοινωνία με την αθέατη πλευρά της Σελήνης είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει οπτική επαφή με τη Γη, που θα επέτρεπε την άμεση τηλεπικοινωνία- οπότε και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ένα σκάφος- αναμεταδότης στο L2, που θα λαμβάνει τα δεδομένα από τη σεληνάκατο και θα τα στέλνει με τη σειρά του στη Γη.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *