Η πρώτη πόλη που ελέγχει το κλίμα της

2Αν κάποιος αναζητά τα νέα θαύματα της αρχιτεκτονικής, τότε σίγουρα το Ντουμπάι είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κοιτάξει. Ηδη εκεί βρίσκεται ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο. Και μπορεί αυτό να είναι αντικείμενο ενός συνεχιζόμενου… διαγωνισμού- ήδη η Σαουδική Αραβία έχει έτοιμο το πλάνο για να ξεπεράσει το Burj Khalifa- αλλά στο Ντουμπάι αναζητούν νέες προκλήσεις. Και σχεδίασαν την πρώτη πόλη που θα ελέγχει το κλίμα της.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον πλανήτη, το οποίο θα έχει δρόμους με ρυθμιζόμενο κλίμα, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο του κόσμου σε κλειστό χώρο, 100 ξενοδοχεία και συγκρότημα διαμερισμάτων. Το φιλόδοξο πλάνο του εμιράτου είναι τόσο μεγαλόπνοο, που οι εμπνευστές του το έχουν χαρακτηρίσει «πόλη με ρυθμιζόμενο κλίμα».

Το «Mall of the World» θα καταλαμβάνει 48 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, ενώ θα έχει ακόμη θέατρα, έναν πεζόδρομο εμπνευσμένο από την Ράμπλα της Βαρκελώνης και βέβαια αμέτρητα εμπορικά καταστήματα. Ολα αυτά, κάτω από έναν τεράστιο θόλο, ο οποίος θα μπορεί να ανοίγει κιόλας, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Αυτό το σχέδιο έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας που κάνει το Ντουμπάι για να γίνει ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός του κόσμου, παρά τις εξαντλητικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί, οι οποίες φτάνουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Μία πόλη μέσα σε έναν θόλο λοιπόν, θα προφυλάσσει τους τουρίστες από τη ζέστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ντουμπάι διαθέτει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο, το Mall of the Emirates, το οποίο έχει ακόμη και χιονοδρομικό κέντρο κλειστού χώρου!

 

 

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *