Η Facebook εξαγοράζει την start-up CTRL-labs που ειδικεύεται στο brain-computing

Η Facebook εξαγοράζει την start-up CTRL-labs που ειδικεύεται στο brain-computing

Η Facebook ανακοίνωσε την εξαγορά της CTRL-labs, μίας start-up εταιρείας με έδρα στη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στον έλεγχο υπολογιστών μέσω του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η CTRL-labs θα ενταχθεί στα Facebook Reality Labs, δηλαδή στο τμήμα της εταιρείας που εργάζεται στην ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, έξυπνων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Το μέγεθος της εξαγοράς κυμαίνεται στο ποσό μεταξύ των 500 εκατομμυρίων δολαρίων και του ενός δισεκατομμυρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Πάντως η επίσημη δήλωση της Facebook έκανε λόγο για κόστος εξαγοράς κάτω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Η τεχνολογία αυτού του είδους έχει την προοπτική να ανοίξει νέες δημιουργικές δυνατότητες και ουσιαστικά να δούμε υπό νέο πρίσμα τις εφευρέσεις του 19ου αιώνα και να τις τοποθετήσουμε εκ νέου στον 21ο αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Andrew “Boz” Bosworth, Facebook Vice President of AR/VR. «Αυτός είναι ο τρόπος που θα επιδρούμε στον χώρο του VR και του AR, έτσι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που επικοινωνούμε», συμπλήρωσε το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας.

Η τεχνολογία της CTLR-labs ουσιαστικά αφορά ένα wristband (μία έξυπνη συσκευή που φοριέται στον καρπό δηλαδή) και η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις συσκευές τους μέσω αυτού, ανέφερε ο Bosworth. «Δουλεύει με τον εξής τρόπο: έχουμε νευρώνες στο νωτιαίο μυελό που στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στους μυς των χεριών υπαγορεύοντας πώς να κινούνται με συγκεκριμένους τρόπους, όπως για να κάνουμε κλικ σε ένα ποντίκι ή να πατήσουμε ένα πλήκτρο», έγραψε σε σχετική ανάρτηση ο Bosworth. «Το wristband θα αναλαμβάνει να αποκωδικοποιεί αυτά τα σήματα και θα τα μεταφράζει σε ψηφιακά ώστε να γίνονται κατανοητά από ηλεκτρονικές συσκευές, με τον τρόπο αυτό θα ενδυναμωθεί ο έλεγχος της ψηφιακής ζωής του ατόμου», συμπλήρωσε.

Η CTRL-labs ιδρύθηκε το 2015 από τους Thomas Reardon και Patrick Kaifosh, οι οποίοι κατέχουν και οι δύο ιατρικούς τίτλους σπουδών από το Columbia με ειδίκευση στην νευρολογία. Μάλιστα, ο Reardon δούλεψε για εννέα χρόνια στην Microsoft σαν τεχνολογικός επικεφαλής του τομέα Openwave Systems. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η CTRL-labs κατόρθωσε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδυτικές GV (της Alphabet, μητρικής της Google) και Alexa Fund (της Amazon)

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Facebook εργάζεται στον τομέα του ελέγχου υπολογιστών μέσω του εγκεφάλου ήδη από το 2016, μέσω του τομέα Building 8 της εταιρείας. Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι οι έρευνες του συγκεκριμένου τομέα διεξάγονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ότι υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά ακόμη τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μεταφραστούν σε εμπορικά προϊόντα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *