Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το ξέρεις; 10 σημάδια που το υποδηλώνουν…

Η κατάθλιψη δεν είναι μόδα. Η πραγματική της υπόσταση είναι ύπουλη, εξουθενωτική και σε πλήρη «άνθιση» τις τελευταίες δεκαετίες…
Ωστόσο πάρα πολλοί άνθρωποι αγνοούν την δική τους θλίψη, ή απλά αρνούνται να την αναγνωρίσουν. Η αδιαφορία και η άρνηση δεν αποτελούν την θεραπεία της κατάθλιψης. Αν καταπιέσετε αυτά τα «βαθιά» και μαύρα συναισθήματα και δεν τα αντιμετωπίσετε θα βρεθείτε σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Σας εξηγούμε μερικές συμπεριφορές που ίσως κρύυβουν πίσω τους την κατάθλιψη για να καταλάβετε τι συμβαίνει σε σας και στους ανθρώπους γύρω σας.

1. Υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως αυτοί που έχουν καταφέρει πολλά, αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με εντελώς αντίθετο τρόπο. Προσπαθούν δηλαδή με παράλογες επιλογές να αντιμετωπίσουν τις περιόδους θλίψης, το χάσιμο του ελέγχου και την απόγνωση. Έτσι πιστεύουν ότι αν κάνουν κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο ή κάτι διαφορετικό θα θεραπεύσουν τα παραπάνω συναισθήματα.

2. Εκτεταμμένη χρήση αλκοόλ.

Το αλκοόλ είναι το αναισθητικό που μας βοηθάει να “αντέξουμε” την ζωή. Οι άνθρωποι πίνουν για να διώξουν τον «πόνο», αλλά ουσιαστικά μετά από την συνεχόμενη χρήση του πέρα από καταθλιπτικός καταλήγεις εθισμένος σε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

3. Εμμονή με τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Ένας άνθρωπος που κολλάει μαγνητάκια στο ψυγείο του για κάθε παρτενέρ που αλλάζει δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος. Απλά καλύπτει και αγνοεί το «πρόβλημα» το οποίο οδηγείται σε χειρότερα επίπεδα.

4. Διαφωνίες που μετατρέπονται σε καυγάδες.

Ένας συνηθισμένος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την απόγνωση που προκαλεί την κατάθλιψη είναι να δείξει ότι δεν ανέχεται τίποτα από κανέναν. Είναι ιδιαίτερα νευρικός στις συζητήσεις του, δεν δέχεται συμβουλές, τα γνωρίζει όλα και αρνείται να συμβιβαστεί. Στην πραγματικότητα έχει παράπονα από τον εαυτό του, μαλώνει όμως με τους άλλους για να μεταθέτει το πρόβλημα.

5. Ασυναισθησία

Το απόλυτο κενό είναι αυτό που αισθάνεται κάποιος που έχει αρχίσει να μπαίνει στα άδυτα της κατάθλιψης. Δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα ή ίσως δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα, και όλα είναι ουδέτερα, γεγονός που προκαλεί μεγάλο άγχος στους γύρω του αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον βοηθήσουν.

6. Ασταμάτητη κοινωνικοποίηση

Το να βγαίνεις πότε πότε είναι διασκεδαστικό. Το να βγαίνεις συνέχεια και να κάνεις τα πάντα για να μη μείνεις μόνος σου με τον εαυτό σου είναι πρόβλημα. Αν ο λόγος που το κάνεις είναι για να αποφύγει σκέψεις και συναισθήματα, γεμίζοντας τον χρόνο του με περιττές κοινωνικές ασχολίες, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του ψυχικού κενού που νιώθει κανείς κατά την κατάθλιψη.

7. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς.

Όλοι υποφέρουμε από διάσπαρτες σκέψεις κατά καιρούς. Αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη συνήθως δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο να ολοκληρώσουν καθημερινές συνήθειες. Επίσης, πολύ συχνά, υπάρχει η τάση ονειροπόλησης περισσότερο από το συνηθισμένο ζώντας σε έναν κόσμο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

8. Δεν αντέχεις τα κοπλιμέντα.

Αν διαπιστώσετε ότι δεν αποδέχεστε τα θετικά σχόλια των άλλων για την προσωπικότητάς σας ή αγνοείτε τις ζεστές διαπροσωπικές χειρονομίες, τότε οι πιθανότητες να έχετε κατάθλιψη είναι πολύ περισσότερες από το να είστε απλά δυσαρεστημένος.

9. Δουλεύεις πολύ σκληρά.

Μαζί με την δυσκολία στην συγκέντρωη έρχεται και η δυσκολία στην ανάλυση, την εύρεση εναλλακτικώνλύσεων σε προβλημάτων ή μεθόδων είτε στην εργασία είτε στην καθημερινότητα. Έτσι καταλήγουν να κάνουν συνέχεια τα ίδια με αποτέλεσμα να δουλεύουν περισσότερο καταφέρνοντας λιγότερα.

10. Γελάς και κλαίς σε άσχετες στιγμές.

Στην ψυχολογία ο όρος «ανάρμοστο αποτέλεσμα» έχει σχέση με το συναισθηματικό παράγοντα που το προκάλεσε. Αυτοί που έχουν κατάθλιψη και δεν το γνωρίζουν παρουσιάζουν συχνά αυτό το φαινόμενο, όπου υπερβάλουν συναισθηματικά για ένα απλό δυσάρεστο γεγονός, και αδιαφορούν εντελώς για ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα.

Τι πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψιν όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές; Να ακολουθούμε αυτό που έχει τονίσει ο Αβρράμ Μάσλοου: για να αλλάξει ένας άνθρωπος θα πρέπει να έχει επίγνωση του εαυτού του. Αποδέξου λοιπόν αυτό που είσαι έτσι ώστε να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις!

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *