«Μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες για τη Βρετανία σχεδιάζει η Rolls Royce

«Μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες για τη Βρετανία σχεδιάζει η Rolls Royce

REUTERS/Toby Melville

«Μίνι» πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, σύμφωνα με σχέδια της Rolls Royce.

Η εταιρεία αποκάλυψε στο BBC πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει και να λειτουργεί σταθμούς ενέργειας ως το 2029. «Μίνι» πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να κατασκευάζονται μαζικά και να παραδίδονται σε τμήματα με φορτηγά, κάτι που καθιστά τα κόστη τους πιο βιώσιμα.

Η Rolls Royce ηγείται μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR- small modular reactors) και την εγκατάστασή τους σε πρώην πυρηνικούς σταθμούς στην Κάμπρια ή την Ουαλία. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει 10 με 15 σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρόκειται για σταθμούς μεγέθους γύρω στα έξι στρέμματα- κατά πολύ μικρότεροι από τους σταθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι SMR είναι τόσο μικροί που, θεωρητικά, κάθε πόλη θα μπορούσε να έχει τον δικό της αντιδραστήρα, ωστόσο η χρήση τους σε υπάρχοντες σταθμούς λύνει το πρόβλημα της ασφάλειάς τους και της προστασίας απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

«Το κόλπο είναι να έχουμε προκατασκευασμένα τμήματα, όπου χρησιμοποιούμε προηγμένες ψηφιακές μεθόδους συγκόλλησης και συναρμολόγησης με ρομπότ- και μετά τμήματα αποστέλλονται στον χώρο και συνδέονται» είπε ο Πολ Στάιν, chief technology officer της Rolls-Royce. Όπως σημείωσε, η προσέγγιση αυτή θα μειώσει δραματικά το κόστος ανέγερσης πυρηνικών σταθμών, με αποτέλεσμα φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *