Μυρμήγκια-μπράβοι προστατεύουν τις καλλιέργειες αγροτών

5Οι αγρότες στο Βιετνάμ δεν χρησιμοποιούν φάρμακα και εντομοκτόνα για να εξολοθρεύσουν τα έντομα που απειλούν τις καλλιέργειές τους.

Αντ’ αυτού, απελευθερώνουν χιλιάδες μυρμήγκια του γένους Oecophylla τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά τις σοδειές τους τρώγοντας ή απομακρύνοντας τα επιβλαβή έντομα.

Χάρη στα εν λόγω μυρμήγκια που ενδημούν στην Αφρική και την Ασία χιλιάδες γεωργοί είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται έως και κατά 71%.
2008. Η νέα έρευνα, που ουσιαστικά αποτελεί μια συγκεντρωτική ανασκόπηση της παλαιότερης βιβλιογραφίας, επιβεβαιώνει ότι η σοδειά συχνά αυξάνεται όταν τα μυρμήγκια αναλάβουν το ρόλο του φρουρού των καλλιεργειών.

Σε τέσσερεις από τις έξι παλαιότερες μελέτες, η τελευταία το 2008, που εξέταζαν τη σχέση απόδοσης-κόστους, τα μυρμήγκια αποδείχθηκαν ανώτερα από τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Ecology», οι δανοί ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για «την καλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου σε ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας».
—Παλαιά μέθοδος
Η χρήση μυρμηγκιών για την απομάκρυνση άλλων επιβλαβών εντόμων δεν είναι νέα υπόθεση. Πριν από 1700 χρόνια, κινέζοι αγρότες αγόραζαν αποικίες τέτοιων μυρμηγκιών.

Η πρακτική εγκαταλείφθηκε με την εμφάνιση των χημικών εντομοκτόνων.

Σήμερα, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των εντομοκτόνων στη δημόσια υγεία και την αναζήτηση περιβαλλοντικά φιλικότερων μεθόδων προστασίας των καλλιεργειών, η προσέγγιση αυτή «επιστρέφει».

Ήδη δύο ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν την προσφορά έτοιμων αποικιών μυρμηγκιών για γεωργική χρήση, ενώ ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Δανία δημιουργεί εκτροφεία μυρμηγκιών στην Αφρική.

Τα μυρμήγκια του γένους Oecophylla θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή, επισημαίνουν οι ερευνητές. Δεδομένου ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ακόμα 13.000 είδη μυρμηγκιών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *