Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τα κρύα ντους το καλοκαίρι

Το κρύο νερό που «ρίχνει πάνω του» κανείς για να δροσιστεί το καλοκαίρι είναι ένα λάθος που οι μεγάλοι άνθρωποι καλά θα κάνουν να αποφεύγουν, προειδοποιεί ο καθηγητής James Goodwin, επικεφαλής της οργάνωσης AGE UK που ασχολείται με την τρίτη ηλικία.
Ο Βρετανός καθηγητής τονίζει ότι από 75 ετών και άνω τα κρύα ντους πρέπει να αποφεύγονται επειδή «το σώμα από αυτήν την ηλικία και πέρα δεν μπορεί να ελέγξει πολύ καλά την θερμοκρασία του, η καρδιά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις «απαιτήσεις» του σώματος και επίσης το σώμα δεν έχει πλήρως την δυνατότητα να ισορροπεί το αλάτι και το νερό». Για τους τρεις αυτούς λόγους τα άτομα άνω των 75 είναι αρκετά ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Όταν λοιπόν ζεσταίνονται πολύ, ούτε κρύα ντους πρέπει να κάνουν, ούτε να ρίχνουν κρύο νερό στο σώμα τους για να δροσιστούν, αλλά να προτιμούν το χλιαρό νερό που και θα τους δροσίσει και δεν θα διαταράξει την θερμοκρασία του σώματός τους. Ο Δρ. Goodwin επίσης εξηγεί ότι «όταν το δέρμα δέχεται το κρύο νερό πάνω του «κλείνει» και στέλνει όλο το ζεστό αίμα πίσω μέσα στο σώμα, ανεβάζοντας την θερμοκρασία του» και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κρύα ντους αλλά και για την συνήθεια που έχουν ορισμένοι να «ρίχνουν λίγο κρύο νερό πάνω τους» όταν ζεσταίνονται. Ο Βρετανός ειδικός συστήνει χλιαρά ντους και φυσικά όσο το δυνατόν πιο δροσερά δωμάτια.

Πηγη iatropedia

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *