Ολυμπιακοί: Κι όμως, ο πιο νεαρός Ολυμπιονίκης όλων των εποχών είναι Έλληνας!

1Ο Δημήτρης Λούνδρας στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896 κατέκτησε τη τρίτη θέση και το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο ομαδικό των παράλληλων ζυγών στη γυμναστική! Ήταν τότε μόλις 10 χρονών και 218 ημερών.
Ο Δημήτριος Λούνδρας γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1885 και πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1970. Ήταν υποναύαρχος και αθλητής από την Αθήνα, τρίτος Ολυμπιονίκης το 1896! Υπήρξε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή στο κίνημα του 1935. Είχε τη νεότερη συμμετοχή αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, καθώς σε ηλικία 11 ετών ήταν μέλος της ομάδας του δίζυγου μαζί με τους Ι. Χρυσάφη, Ι. Μητρόπουλο και Φ. Καρβελά, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α’. Το 1936 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, παραιτήθηκε όμως λίγους μήνες αργότερα. Απεβίωσε το 1970 και κηδεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1970.

Ο ολυμπιονίκης στη γυμναστική ο Δημήτριος Λούνδρας σταδιοδρόμησε στο Βασιλικό Ναυτικό, έγινε ναύαρχος, όπως και ο γιος του Κώστας, σύζυγος της δημοσιογράφου και εκδότριας των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή» Ελένης Βλάχου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, δέκα από τις 14 συμμετέχουσες χώρες κέρδισαν μετάλλια, ενώ τρία μετάλλια κέρδισε η μικτή ομάδα (ομάδα που περιελάμβανε αθλητές από διαφορετικά κράτη). Οι Η.Π.Α. κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (11), ενώ η Ελλάδα κέρδισε συνολικά τα περισσότερα μετάλλια (46) καθώς και τα περισσότερα ασημένια (17) και χάλκινα (19), χάνοντας την πρώτη θέση στον πίνακα από τις Η.Π.Α. για ένα χρυσό μετάλλιο. Την εποχή των Αγώνων, οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, οι δεύτεροι χάλκινο, ενώ οι τρίτοι τίποτα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε αργότερα να απονείμει χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στους τρεις πρώτους αθλητές κάθε αγωνίσματος, ώστε να συμβαδίζουν με τις πιο πρόσφατες παραδόσεις.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *