Προετοιμαστείτε για το πιο σπάνιο κοσμικό γεγονός- Σε “συναγερμό” ΗΠΑ και Καναδάς – Γιατί οι Ναβάχο ΔΕΝ θα το παρακολουθήσουν… (2 άρθρα)

21 Αυγούστου 2017! Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα που θα συμβεί ένα σπάνιο κοσμικό γεγονός και το οποίο ήδη έχει κινητοποιήσει Αμερικανούς  και Καναδούς επιστήμονες.
Πρόκειται για την ολική  έκλειψη ηλίου που θα συμβεί τη Δευτέρα στις 21 Αυγούστου και θα έχουν την τύχη να  παρακολουθήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί και Καναδοί. Ένα σπάνιο θέαμα, που έχει να συμβεί από το 1918! Τί ακριβώς θα συμβεί;
Η  Σελήνη θα  περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που θα μετακινηθεί από το ‘Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.

Οι παρατηρητές θα βρεθούν μέσα σε πλήρες σκοτάδι στο μέσο της ημέρας επί δύο και πλέον λεπτά και θα μπορούν να δουν αστέρια και πλανήτες στον ουρανό, καθώς και το ηλιακό στέμμα, που είναι αόρατο διαφορετικά.
Σχεδόν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν εντός της στενής αυτής λωρίδας, οι οποίοι πιθανόν μαζί με εκατομμύρια άλλους και ξένους τουρίστες θα θαυμάσουν το θέαμα.
Εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ διαμένουν σε απόσταση μιας μέρας με το αυτοκίνητο από αυτόν το διάδρομο όπου η ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Κνοπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. “Αν δεν δεις μια ολική έκλειψη του ηλίου είναι σαν να ζεις μια ολόκληρη ζωή χωρίς να ερωτευτείς ποτέ“, τονίζει ο επιστήμονας που έχει δει 12 εκλείψεις.

Οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη χώρα που θα γνωρίσει την ολική έκλειψη στις 21 Αυγούστου, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για μεγάλη αμερικανική έκλειψη, αναφέρει ο Μάικ Κεντριανάκις, ένας από τους αξιωματούχους της AAS που οργανώνει την κάλυψη του γεγονότος για την εταιρία αστρονομίας.

Το θέαμα και στον Καναδά
Τυχεροί θα σταθούν και οι Καναδοί, ειδικά όσοι διαμένουν στο Βανκούβερ, οι οποίοι θα δουν την ολική έκλειψη του ήλιου  Στο Βανκούβερ,  σχεδόν ολόκληρος ο ήλιος(γύρω στο 90%)  θα σκοτεινιάσει περίπου στις 10 π.μ. Καθώς η έκλειψη κινείται προς τα ανατολικά, ο ήλιος θα πρέπει να σκιάζεται περίπου κατά 80% στη περιοχή  Regina, 75%  στο Έντμοντον,  Γουίνιπεγκ και  Τορόντο και  στο 60% με 70% στην Οτάβα και  το Μόντρεαλ και λιγότερο από 60%   στο Χάλιφαξ.

“Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την επερχόμενη έκλειψη”, δήλωσε ο Randy Attwood, εκτελεστικός διευθυντής της Royal Astronomical Society του Καναδά. “Πολλοί Καναδοί θα ταξιδεύουν νότια στην πορεία προς στις ΗΠΑ”
“Ειδικοί τηλεφακοί θα είναι διαθέσιμοι για να μπορούν οι χρήστες να βλέπουν με ασφάλεια τις μερικές φάσεις”, πρόσθεσε.  Κοιτάζοντας άμεσα στον ήλιο είναι πάντα μια κακή ιδέα, ακόμα και αν είναι εν μέρει σκοτεινή, γι ‘αυτό, όσοι βλέπουν την έκλειψη, ενθαρρύνονται να φορούν προστατευτικά γυαλιά (όχι μόνο γυαλιά ηλίου) για να αποφύγουν τραυματισμό στα μάτια τους.

Σε αναμονή η  NASA
Οι θεατές σε όλο τον κόσμο  και οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβαση σε πολλές φωτογραφίες που θα ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκλειψη από 11 αεροπλάνα, εκ των οποίων 3 της NASA, της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, περισσότερα από 50 στρατοσφαιρικά μπαλόνια, δορυφόρους και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που καθένας θα φωτογραφίζει από διαφορετικές γωνίες.

Η τηλεόραση της NASA θα αναμεταδώσει απευθείας τις εικόνες της έκλειψης καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες στους εθνικούς δρυμούς, σε βιβλιοθήκες, στάδια, μουσεία και εκδηλώσεις σε σχέση με την έκλειψη.
Πολλοί επιστήμονες θα αδράξουν τη σπάνια ευκαιρία για να κάνουν παρατηρήσεις για τον ήλιο και την επίδραση της σκιάς της σελήνης στο κλίμα της γης. Οι αστρονόμοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο για τα μάτια, ο ήλιος να είναι ορατός χωρίς ειδικά γυαλιά κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ζεύγη γυαλιών “ειδικών για την έκλειψη” διαμένονται δωρεάν στις ΗΠΑ στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Να σημειωθεί ότι μια ακόμη ολική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν και η επόμενη, από τη μια ακτή στην άλλη, από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα, στις 12 Αυγούστου 2045.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *