Πρώτη πτήση για τον μεγαλύτερο κινητήρα τζετ στον κόσμο

Πρώτη πτήση για τον μεγαλύτερο κινητήρα τζετ στον κόσμο

Τον κινητήρα, ονόματι GE9X, ανέπτυξε η GE Aviation, και το πλάτος του είναι αντίστοιχο αυτού της ατράκτου ενός Boeing 737.

Δείτε ακόμα

  • Εταιρεία έφτιαχνε smartphones υψηλής ασφαλείας για καρτέλ ναρκωτικών 16/03 15:54
  • HAMMER: Σχέδια για διαστημόπλοιο εκτροπής απειλητικών αστεροειδών 16/03 17:34

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο μεγαλύτερος κινητήτας τζετ στον κόσμο, στην έρημο Μοχάβε στις ΗΠΑ.

Τον κινητήρα, ονόματι GE9X, ανέπτυξε η GE Aviation, και το πλάτος του είναι αντίστοιχο αυτού της ατράκτου ενός Boeing 737. Προορίζεται για χρήση από την επόμενη γενιά επιβατηγών της Boeing, τα 777Χ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εταιρεία λάβει ήδη παραγγελία για πάνω από 700 κινητήρες GE9X από διάφορες αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των Cathay Pacific, Emirates, Lufthansa, Etihad Airways και Qatar Airways. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη μονάδα αναπτύσσει επίσης και το εφεδρικό ηλεκτρικό σύστημα για το αεροσκάφος.

Οι μηχανικοί της GE χρησιμοποίησαν συνθετικά υλικά ινών άνθρακα, μειώνοντας το βάρος, και μείωσαν τον αριθμό των λεπίδων από 22 σε 16, συγκριτικά πάντα με τον προκάτοχο του εν λόγω κινητήρα, τον GE90. Ο GE9X επίσης περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα ακροφύσια καυσίμου, τμήματα φτιαγμένα από συνθετικά υλικά κεραμικού χαμηλού βάρους και υψηλής αντοχής στη θερμότητα, καθώς και άλλες τεχνολογίες. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται πως ο κινητήρας θα είναι 10% πιο αποδοτικός ως προς την κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τον GE90, που είχε αναπτυχθεί για την παρούσα έκδοση του 777 της Boeing. Συνολικά, ο κινητήτρας παράγει μέχρι 100.000 λίβρες ώθησης- πολλαπλάσια αυτής πολλών μαχητικών αεροσκαφών.

Ο κινητήρας πέρασε πάνω από τέσσερις ώρες στον αέρα κατά την πρώτη του πτήση. Περαιτέρω δοκιμές είναι σε εξέλιξη και τελική πιστοποίηση αναμένεται το 2019.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *