Πτητική δοκιμή πολυηχητικού πυραύλου από την αμερικανική πολεμική αεροπορία

Πτητική δοκιμή πολυηχητικού πυραύλου από την αμερικανική πολεμική αεροπορία

REUTERS/YONHAP

Φωτ. αρχείου

Επιτυχώς πραγματοποίησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία την πρώτη πτητική δοκιμή του πολυηχητικού (hypersonic) πυραύλου AGM-183A Air Launched Rapid Response Weapon (ARRW), από βομβαρδιστικό Β-52 Stratofortress, στις 12 Ιουνίου στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς.

«Πολυηχητικές» (hypersonic) θεωρούνται οι ταχύτητες 5 Μαχ (5 φορές η ταχύτητα του ήχου) και άνω. Στον τομέα των hypersonic όπλων έχει αρχίσει μια «κούρσα», καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσουν «game changer» στο πεδίο της μάχης του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, εφόσον λόγω της ταχύτητάς τους, θα είναι σε θέση να υπερνικούν τις εχθρικές αεράμυνες. Γενικά θεωρείται ότι hypersonic πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο πρώτου πλήγματος: Αν και τέτοιες ταχύτητες επιτυγχάνονται και υπερβαίνονται από τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο εντοπισμός αυτών είναι αρκετά εύκολος, επιτρέποντας την αναχαίτισή τους- κάτι που δεν θα ίσχυε με hypersonic οπλικά συστήματα με συμβατικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν πλήγματα εναντίον εχθρικών στόχων σε μακρινά σημεία του πλανήτη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα πρωτότυπο του ARRW, το οποίο έφερε μόνο αισθητήρες, μεταφέρθηκε εξωτερικά από το B-52 στο δοκιμή, για τη συγκέντρωση δεδομένων ως προς το περιβάλλον και την επίδραση στο αεροσκάφος από άποψης αντίστασης, δονήσεων κ.α. Το πρωτότυπο δεν διέθετε εκρηκτικά και δεν απελευθερώθηκε/ εκτοξεύτηκε από το βομβαρδιστικό: Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για όλα τα όπλα που προορίζονται για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, κατά τη φάση της ανάπτυξής τους.

«Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων που μας παρέχει το Κογκρέσο για να φέρουμε γρήγορα δυνατότητες πολυηχητικών όπλων στις ένοπλες δυνάμεις» είπε ο Dr. Γουίλ Ρόπερ, υφυπουργός αεροπορίας αρμόδιος για προμήθειες, τεχνολογία και επιμελητεία. «Θέσαμε ένα επιθετικό χρονοδιάγραμμα με το ARRW. Το ότι φτάσαμε σε αυτή την πτητική δοκιμή εγκαίρως υποδεικνύει την φοβερή δουλειά του προσωπικού μας και τη συνεργασία μας με τη Lockheed Martin και άλλους βιομηχανικούς εταίρους».

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία ηγείται των προσπαθειών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα πολυηχητικά όπλα. Το ARRW είναι το ένα από τα δύο προγράμματα πρωτοτύπων, και αναμένεται να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση κατά το δημοσιονομικό έτος 2022.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *