Πώς η γλώσσα του σώματος μπορεί να σας χαλάσει την καριέρα

76Δείτε ποια είναι τα χειρότερα λάθη

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλές φορές, στις παρουσιάσεις που μπορεί να κληθεί να κάνει ένας επαγγελματίας, πιο πολύ μετρά η στάση του σώματος ή οι εκφράσεις του προσώπου του παρά αυτά που πραγματικά έχει να πει με λέξεις.

Τα παρακάτω είναι και τα πιο σοβαρά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος ενώπιον κοινού. Λάθη που μπορεί να βλάψουν την επαγγελματική του πορεία ανεπανόρθωτα.

1. Το σταύρωμα των χεριών ή/και των ποδιών: το πρώτο υποδηλώνει ότι παίρνετε στάση άμυνας, ότι αισθάνεστε να απειλείστε, κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου χρήσιμο και καλό σε μια παρουσίαση, όπου η σιγουριά του ομιλητή παίζει σημαντικό ρόλο. Το σταύρωμα των ποδιών πάλι, δείχνει νευρικότητα ή ακόμα χειρότερα, αντιεπαγγελματισμό. Για να δείχνει λοιπόν κάποιος σίγουρος για τον εαυτό του πρέπει να έχει ίσια πλάτη, ψηλά το κεφάλι και στήθος προτεταμένο, σαν να λέει “ανοιχτός στις προκλήσεις”.

2. Να γυρνάτε την πλάτη στο κοινό: Είναι σαν να λέτε “δεν υπάρχεις για μένα” και θεωρείται μεγάλη αγένεια. Εάν θέλετε να δείξετε έναν πίνακα πίσω σας, στραφείτε στο πλάι και δείξτε με το χέρι σας ή με ένα λέιζερ.

3. Δεν κοιτάζετε κατάματα τους ακροατές: ερμηνεύεται ως προσπάθεια να έρθετε σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αν τους κοιτάτε κατάματα, θα σας δείξουν μεγαλύτερη προσοχή αφού το βλέμμα σας θα τους δεσμεύει κατά κάποιον τρόπο να σας προσέξουν.

4. Το να κοιτάζετε πάντα ένα συγκεκριμένο σημείο δεν είναι σωστό, αφού φαίνεται σαν να μην τολμάτε να αποστρέψετε το βλέμμα από “κάτι” που σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς. Καλό είναι να κοιτάτε πολλούς από τους ακροατές σας, γιατί έτσι θα νοιώσουν πιο σημαντικοί και θα σας προσέξουν περισσότερο.

5. Άλλο λάθος είναι να στέκεστε στο ίδιο σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίασης κι αν το κάνετε από φόβο να μην παραπατήσετε να ξέρετε ότι αυτή η πιθανότητα υπάρχει. Γι’ αυτό αποφύγετε τη γόβα – στιλέτο… Το να μετακινείστε και να χρησιμοποιείτε όλο τον χώρο που έχετε διαθέσιμο σας κάνει να φαίνεστε πιο δυναμικοί και αποτρέπει τους άλλους από το να βαρεθούν. Σίγουρα έτσι το βλέμμα τους θα σας ακολουθεί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *