Τα γυαλιά augmented reality της Nreal που «κατέκτησαν» τη CES 2020

Τα γυαλιά augmented reality της Nreal που «κατέκτησαν» τη CES 2020

REUTERS/STEVE MARCUS

Ένα ζευγάρι γυαλιών υψηλής τεχνολογίας που προβάλλουν γραφικά πάνω στην εικόνα του πραγματικού κόσμου (augmented/ mixed reality- επαυξημένη/ μεικτή πραγματικότητα) αναδείχθηκε ως ένα από τα προϊόντα που προκάλεσαν μεγαλύτερη αίσθηση στη φετινή CES στο Λας Βέγκας, σύμφωνα με το BBC.

Η κινεζική Nreal προκάλεσε αίσθηση όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας που παράγουν τα γυαλιά Light της- ωστόσο η εταιρεία έχει κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως μια μήνυση από την ανταγωνιστική Magic Leap και κάποιες κριτικές πως τα γυαλιά φαίνονται κάπως ογκώδη/ όχι πολύ πρακτικά. Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως τα γυαλιά ήταν το «προϊόν της έκθεσης», καθώς πρόκειται για μια συσκευή που, μετά από χρόνια «υποσχέσεων» από πολλές εταιρείες σχετικά με augmented/mixed reality γυαλιά που μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιούνται από τους κατόχους τους στην καθημερινή ζωή, φαίνεται ικανή να γίνει ακριβώς αυτό.

Όπως αναφέρει το BBC, τα γυαλιά αυτά απαιτούν σύνδεση με τηλέφωνο Android και διαθέτουν το δικό τους touchpad χειριστήριο. Οι εικόνες που παράγονται από τις δύο οθόνες (μία για κάθε μάτι) της συσκευής καλύπτουν οριζόντιο πεδίο 52 μοιρών. Αυτό σημαίνει πως καλύπτουν εν μέρει μόνο το 135 μοιρών πεδίο που βλέπουν κανονικά οι άνθρωποι, αλλά το κάνουν αυτό σε υψηλή ανάλυση 1080p.

Αισθητήρες παρακολουθούν την κίνηση των ματιών του χρήστη και χαρτογραφούν τρισδιάστατα το περιβάλλον μπροστά, έτσι ώστε οι ψηφιακοί χαρακτήρες και τα αντικείμενα που προβάλλονται να μπορούν να εμφανίζονται να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Ο σκελετός των γυαλιών διαθέτει επίσης μικρόφωνα και ηχεία, και οι χρήστες ελέγχουν τα ψηφιακά αντικείμενα στο οπτικό τους πεδίο μέσω μιας συσκευής που θυμίζει κυρτό laser pointer.

Στο πλαίσιο της έκθεσης επιδείχθηκε ένα παιχνίδι, έγινε μια βιντεοκλήση και παρακολουθήθηκαν βίντεο στο YouTube. Επίσης, τα γυαλιά μπορούν να προβάλουν εφαρμογές Android- μάλιστα και πολλαπλές ταυτόχρονα, επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει εναλλαγή από τη μία στην άλλη.

Η augmented reality εμφανίστηκε δυναμικά πριν λίγα χρόνια, ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποια συσκευή- μεγάλη εμπορική επιτυχία, που θα φέρει την επαυξημένη πραγματικότητα στο ευρύ κοινό. Επί σειρά ετών προωθούνταν το Google Glass ως η συσκευή που θα κατάφερνε κάτι τέτοιο, ωστόσο εν τέλει η Google προτίμησε να το στρέψει προς την κατεύθυνση των εφαρμογών για επιχειρήσεις και στη βιομηχανία. Η Magic Leap άρχισε να διαθέτει προς πώληση τη δική της συσκευή τον Αύγουστο του 2017, ωστόσο σύμφωνα με αναφορά του προηγούμενου μήνα πουλήθηκε μικρό μόλις ποσοστό του συνόλου των συσκευών που αναμενόταν να πουληθούν. Όπως σημειώνει το BBC, o κύριος ανταγωνιστής αυτή τη στιγμή για την Nreal φαίνεται πως είναι το HoloLens της Microsoft, το οποίο έχει πλεονεκτήματα όπως ένας δικός του υπολογιστής, ωστόσο είναι πιο ογκώδες και πιο ακριβό. Η Nreal σκοπεύει να πωλεί τα γυαλιά της στα 499 δολάρια, τη στιγμή που το HoloLens 2 είναι στα 3.500 και το Magic Leap στα 2.295.

Πριν τη δημιουργία της Nreal, o διευθύνων της σύμβουλος, Τσι Ξου, είχε εργαστεί για έναν χρόνο στη Magic Leap. Επτά μήνες πριν, η Magic Leap τον κατηγόρησε ότι έκλεψε κάποιες τεχνολογίες της και σχεδίασε συσκευές που ήταν παρόμοιες με τις δικές της. Η Nreal αρνείται τις κατηγορίες.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *