Το «θαύμα της φύσης»! Δένδρο 4.000 ετών είναι από τα αρχαιότερα του κόσμου και βρίσκεται στον Πόντο (φωτό, vid)

1Ο ίταμος του Ζόνγκουλντακ φέρεται να έχει ηλικία 4.112 ετών και να συγκαταλέγεται στα πέντε αρχαιότερα δέντρα του κόσμου! Ένας ίταμος ηλικίας άνω των 4.000 ετών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ζόνγκουλντακ του Εύξεινου Πόντου προκαλώντας το θαυμασμό της παγκόσμιας φυσιολατρικής κοινότητας.

Ο ίταμος ή τάξος η ραγοφόρος, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα αυτοφυές κωνοφόρο που συνδέεται και με… δηλητηριώδεις θρύλους. Μυθολογικά ήταν αφιερωμένος στιςΕρινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με τη χρήση του δηλητηρίου του• με το δηλητήριό του φέρεται εξάλλου να εμπότιζε τα βέλη της η θεά Άρτεμις, σύμφωνα με το pontos-news.

Η ηλικία του ιτάμου του Πόντου υπολογίστηκε με τη μέθοδο των δακτυλίων, σε εργαστήριο, από τουςΕρτζάν Οκτάν του Τμήματος Δασολογίας του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Καραντενίζ (της Μαύρης Θάλασσας) και Μουράτ Γιλντίζ από την εταιρία Anturia Consulting.

tree2
Ο κορμός του πανάρχαιου δέντρου που η γέννησή του ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού

Οι αρμόδιες Αρχές της περιοχής ενημερώθηκαν από ντόπιους για το δέντρο και ακολούθησαν οι αναγκαίες μελέτες. Η περιοχή γύρω από το δέντρο κηρύχτηκε εθνικό μνημείο όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊζέλ Έρογλου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *