φ-Sat: Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

φ-Sat: Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

nasa.gov

Εντός μερικών μηνών αναμένεται να εκτοξευτεί ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος που θα επιδείξει πώς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία αποστολής δεδομένων παρατήρησης Γης πίσω στον πλανήτη μας. Υπό την ονομασία φ-Sat, η τεχνολογία αυτή θα βρεθεί στο διάστημα στον έναν από τους δύο μικρούς CubeSats από τους οποίους απαρτίζεται η αποστολή FSSCat, η οποία προτάθηκε από το Universitat Politècnica de Catalunya και αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών και ινστιτούτων.

Οι δύο CubeSats, ο καθένας μεγέθους κουτιού παπουτσιών, θα συλλέγουν δεδομένα που θα καθίστανται διαθέσιμα μέσω των υπηρεσιών του προγράμματος Copernicus, χρησιμοποιώντας προηγμένα όργανα. Επίσης θα διεξαχθούν πειράματα επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων.

Για να επιδείξει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα, ο ΕΟΔ συνεργάστηκε με εταίρους για την ανάπτυξη του φ-Sat, προκειμένου η αποστολή να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον φ-Sat, και, χάρη στους εταίρους μας, είναι έτοιμο για εκτόξευση. Ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς, ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με τον πλούτο δορυφορικών πληροφοριών που παρέχεται, και, όντως, την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια δεδομένα, σημαίνουν πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αλλαγή βήματος σχετικά με το μέλλον της παρατήρησης Γης. Και με τον φ-Sat- την πρώτη τεχνητή νοημοσύνη της Ευρώπης στο διάστημα- θα κάνουμε ακριβώς αυτό» είπε ο διευθυντής των προγραμμάτων παρατήρησης Γης του ΕΟΔ, Γιόζεφ Άσμπαχερ.

Η υπερφασματική κάμερα στον έναν από τους CubeSats θα συλλέξει έναν μεγάλο όγκο φωτογραφιών της Γης, κάποιες από τις οποίες δεν θα είναι κατάλληλες προς χρήση λόγω νεφών. Για να αποφευχθεί η μετάδοση αυτών των άχρηστων φωτογραφιών στη Γη, το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης του φ-Sat θα τις «φιλτράρει» έτσι ώστε να αποστέλλονται μόνο δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Όπως εξηγεί ο Μάρκο Εσποζίτο, της cosine Remore Sensing, που ανέπτυξε τον σχετικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, το όργανο αυτό είναι πολύ ισχυρό και θα συγκεντρώνει terabytes δεδομένων- ωστόσο «η παραγωγή αυτού του όγκου δεδομένων αποτελεί πρόβλημα, καθώς η διαχείριση των δεδομένων πρέπει να γίνεται αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να φτάνουν στους χρήστες εγκαίρως. Με τον φ-Sat δίνουμε πρακτικά στο όργανο τον δικό του εγκέφαλο».

«Θα είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα επιδεικνύει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε τροχιά και ανυπομονούμε για την εκτόξευσή του τους ερχόμενους μήνες» σημείωσε ο Μασιμιλιάνο Παστένα του ΕΟΔ- με τον Άσμπαχερ να προσθέτει ότι «αποκτούμε μεγάλους όγκους δεδομένων κάθε μέρα και πρέπει να αποστέλλονται πίσω στη Γη προκειμένου να περνούν επεξεργασία, οπότε το να γίνεται μέρος της στον δορυφόρο είναι ξεκάθαρα μια συμφέρουσα οδός προς τα εμπρός».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *