Άνοδος στο Ransomware, αλλά και στον αριθμό εκείνων που πληρώνουν τα λύτρα

Άνοδος στο Ransomware, αλλά και στον αριθμό εκείνων που πληρώνουν τα λύτρα

Μία ανησυχητική είδηση δημοσιεύτηκε στο δίκτυο ZD Net, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται άνοδος στις επιθέσεις ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πληρώσουν τα λύτρα, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο των συσκευών τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις ενδίδουν στις πιέσεις των κυβερνοεγκληματιών και οδηγούνται στο να πληρώσουν το ποσό που τους ζητούν προκειμένου να εξαλειφθεί το ransomware και να μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν και πάλι τον πλήρη έλεγχο των τεχνολογικών υποδομών τους. Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση των επιθέσεων ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι εκείνο που δείχνει ότι ενώ το 14% των θυμάτων επιθέσεων ransomware πλήρωναν μέχρι σήμερα τα λύτρα, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει πλέον στο 39%. Διπλασιασμός του ποσοστού των θυμάτων που ενδίδουν στις κακόβουλες επιθέσεις των χειριστών του ransomware παρατηρείται και σε μεμονωμένες χώρες, όπως προκύπτουν από άλλα στοιχεία που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Εννοείται ότι η κεντρική οδηγία από τους ειδικούς είναι να μην ενδίδουν εύκολα τα θύματα στις επιθέσεις ransomware και να μην χρηματοδοτούν τους κακοποιούς με τις πληρωμές τους. Παρόλα αυτά, οι συμβουλές αυτές δεν φαίνεται να εισακούονται στο βαθμό που θα έπρεπε. Ένα άλλο στοιχείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι θα πρέπει όλοι οι οργανισμοί και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν πάντοτε ενημερωμένα τα συστήματά τους με τα πιο πρόσφατα updates, έτσι ώστε να είναι πάντοτε προστατευμένοι.

Βασικό μέλημα των υπεύθυνων τμημάτων Πληροφορικής ενός οργανισμού είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας των passwords, καθώς και να επιλέγεται η διαδικασία του two factor authentication, όπου είναι αυτό εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη διαδικασία λήψης αντιγράφων ασφαλείας από την επιχείρηση, έτσι ώστε να μπορεί να επιστρέψει το σύνολο των δεδομένων εάν γίνει μία επίθεση ransomware. Η πληρωμή των λύτρων δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μία από τις πιθανές λύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *