Ένας Έλληνας σχεδιάζει την οικονομική πολιτική μιας ανεξάρτητης Σκωτίας

47Η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει αναθέσει την προετοιμασία οικονομικών θεσμών και μηχανισμών στο δρόμο προς την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν σαραντάρη καθηγητή με πλούσιο βιογραφικό.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας είναι Έλληνας. Πριν αποδεχτεί την πρόσκληση εργασίας, που είναι τεράστια πρόκληση, είχε σημαντική καριέρα σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου. Αργότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας, ορίστηκε τακτικός καθηγητής Χρηματοοικονομικών Αγορών και Χρηματιστηριακού Δικαίου, καθώς και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του Μάντσεστερ.
Από εκεί τον έκανε μεταγραφή το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, για να αρχίσει να γίνεται γνωστός στη Σκωτία. Για χάρη του, το ίδιο το Ίδρυμα ίδρυσε και ανέθεσε σ’ εκείνον την έδρα Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών, που φέρει το όνομα του Άνταμ Σμιθ.
Η τοπική κυβέρνηση και ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του ανέθεσαν να σχεδιάσει ένα Νομισματικό Ινστιτούτο, μηχανισμούς εποπτείας των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών εταιρειών, αλλά και θεσμούς που θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε Κεντρική Τράπεζα. Πρίν από ένα χρόνο, η σκωτσέζικη κυβέρνηση τον βοήθησε να διοργανώσει στο Εδιμβούργο ένα σημαντικό συνέδριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών από την Ευρώπη.
Πάντως, όσοι ισχυρίζονται ότι αν επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση, το βιοτικό επίπεδο των Σκωτσέζων θα κατακρημνιστεί, δεν λαμβάνουν υπόψη δύο κρίσιμους παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι όλος σχεδόν ο ενεργειακός πλούτος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα ανήκει στη Σκωτία.
Εάν δεν υπήρχαν τις τελευταίες δεκαετίες τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Βρετανία θα είχε μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
Λόγω της κατάστασης της Ουκρανίας, ο ρόλος της Σκωτίας ως παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη αναβαθμίζεται και αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα αν βέβαια δεν προσεταιριστεί η Ρωσία πρώτη μια Σκωτία που θα αναζητεί σταθερούς σύμμαχους σε ένα νέο εξελισσόμενο πριβάλλον.
Τα γνωστά αποθέματά της υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για 25 ακόμα χρόνια,ενώ αρκετές είναι οι πιθανότητες να ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *