Ένας επικίνδυνος ιός που περνά από μητέρα σε παιδί

Χιλιάδες έγκυες γυναίκες περνούν χωρίς να το γνωρίζουν λοιμώξεις στα αγέννητα παιδιά τους, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες, ακόμη και αποβολή, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία…

Πολλές γυναίκες κουβαλούν έναν ιό, χωρίς να το γνωρίζουν, τον οποίο κολλάνε από τα υπόλοιπα παιδιά τους είτε εξαιτίας του αλλάγματος της πάνας του, είτε όταν τρώνε από το πιάτο τους ή σκουπίζουν το στόμα τους.

Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να παραμένει αδρανής και απαρατήρητος στο σώμα μιας γυναίκας για πολλά χρόνια, ενώ θα πρέπει να μείνει έγκυος για να μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο University College London, περίπου 1.000 μωρά το χρόνο γεννιούνται με κυτταρομεγαλοϊό (CMV), ο οποίος οδηγεί σε αναπηρίες, όπως η απώλεια της ακοής, η εγκεφαλική παράλυση και η επιληψία.

Ο ιός μολύνει σχεδόν το 60% των Βρετανών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν επειδή δεν εμφανίζονται συμπτώματα, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Ο κυτταρομεγαλοϊός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως κολλάνε από τα μικρά παιδιά, όταν αλλάζουν τις πάνες τους, τρώνε από το κουτάλι τους ή φιλάνε το πρόσωπό τους.

Ο καθηγητής Paul Griffiths από το University College London, ο οποίος ειδικεύεται στην ιολογία, σχολίασε σχετικά: «Ενώ ο CMV σπάνια δημιουργεί προβλήματα για ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί ή ενήλικα, οι συνέπειες της μόλυνσης με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι καταστροφικές για το αγέννητο παιδί».

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ένας «μεγάλος όγκος διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων που δείχνει ότι μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος μετάδοσης με πολύ απλά βήματα».

Ο καθηγητής συμβουλεύει τις γυναίκες να παίρνουν βασικά μέτρα πρόληψης, για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού από μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα να μη χρησιμοποιούν τα ίδια κουτάλια/πηρούνια με τα παιδιά τους και να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους μετά το άλλαγμα της πάνας.

Ο ιός, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον έρπητα, είναι μία από τις κύριες αιτίες κώφωσης σε μικρά παιδιά και επίσης οδηγεί σε αποβολή και θνησιγένεια.

medicalnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *