Ανακαλύφθηκαν αποτυπώματα μικροσκοπικού χεριού 8.000 ετών και δεν είναι ανθρώπινα!

1Σύγχυση στην επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα έχουν προκαλέσει τα ευρήματα σε μια απόκοσμη αρχαία αιγυπτιακή σπηλιά στην έρημο της Λιβύης.

Και αυτό γιατί οι ανθρωπολόγοι που κλήθηκαν να εξετάσουν τα 13 αποτυπώματα μικροσκοπικών χεριών που ανακαλύφθηκαν στο αιγυπτιακό «Σπήλαιο των Θηρίων» (Cave of Beasts) τονίζουν με βεβαιότητα πως δεν ανήκουν σε ανθρώπους!

Η σπηλιά, γνωστή και ως Wadi Sura II είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντικείμενο μελέτης της Emmanuelle Honoré από το Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας McDonald, η οποία και εντόπισε τα αποτυπώματα ανάμεσα σε 5.000 τοιχογραφίες. Έμεινε έκπληκτη από το πόσο μικρά ήταν.

«Είναι πολύ μικρότερα από ότι το χέρι ενός μωρού και τα δάχτυλα πάρα πολύ μακριά», ανέφερε η αρχαιολόγος στο National Geographic.

Οι επιστήμονες, τελικά, αφού τα σύγκριναν με αποτυπώματα νεογνών μέχρι και 36 εβδομάδων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκαν πιθανότατα από… σαύρες πριν από 8.000 χρόνια!

Δεν μπορούν ωστόσο να εξηγήσουν πώς στο καλό και γιατί δημιουργήθηκαν, όπως επίσης και γιατί ένας πολιτισμός θα σχεδίαζε ή θα χρησιμοποιούσε τα πόδια σαύρας σε μια τοιχογραφία.

«Είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσουμε τα έργα ζωγραφικής τους, δεδομένου ότι έχουμε έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

Η Cave of Beasts βρίσκεται στην Ανατολική Σαχάρα, έξι μίλια μακριά από το διάσημο «Σπήλαιο των Κολυμβητών», ενώ μέσα του υπάρχουν μερικές από τις πιο απίστευτες αρχαιολογικές εικόνες που βρέθηκαν ποτέ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι τοιχογραφίες στα σπήλαια απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας βανδάλων που θεωρούν καλή ιδέα να τις αντικαταστήσουν με γκράφιτι…

apotipoma xeriou

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *