Αν γεννήθηκες Μάρτιο κινδυνεύει η καρδιά σου: Ο μήνας που γεννήθηκες φανερώνει από τι θα αρρωστήσει

Ακούγεται σαν ένα είδος ιατρικής αστρολογίας αλλά δεν είναι. Αξιοσέβαστοι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα που έχει γεννηθεί κανείς και στην κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρικής Πληροφορικής (Journal of American Medical Informatics Association) , όσοι έχουν γεννηθεί το Μάιο κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από οτιδήποτε, ενώ όσοι γεννήθηκαν Οκτώβριο είναι οι πιο… άτυχοι, αφού είναι γενικώς οι πιο φιλάσθενοι.
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 1,7 εκατ. ασθενών και συσχέτισαν 1.688 ασθένειες με το μήνα γέννησης κάθε ατόμου.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι για 55 παθήσεις υπάρχει σαφής συσχέτιση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου με τον μήνα γέννησης του ασθενούς. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγοντας κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης. Η νέα μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, έδειξε ότι όντως ότι όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατ’ εξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.
Οι γεννημένοι το Μάρτιο κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες καρδιακές παθήσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας), καθώς και από καρκίνο του προστάτη. Οι γεννημένοι τον Ιανουάριο έχουν μεγαλύτερη τάση για υπέρταση και καρδιομυοπάθεια, οι γεννημένοι το Φεβρουάριο για καρκίνο των πνευμόνων, οι γεννημένοι το Απρίλιο για στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο για συχνούς εμετούς.
Οι γεννημένοι τον Οκτώβριο προσβάλλονται πιο εύκολα από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. κρυολογήματα), καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα –ευτυχώς μη δηλητηριώδη!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *