Αυτός είναι ο λόγος που ιδρώνουμε

Γιατί ιδρώνουμε και ποιος ο λόγος ύπαρξης του μηχανισμού της εφίδρωσης; Διότι αυτός είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος.

Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος. Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα. Έτσι η θερμοκρασία που ανέβασε το σώμα λόγω της υψηλής ροής του αίματος, αποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως όλοι ξέρουμε, το 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό και το σώμα μας χάνει νερό με 4 διαφορετικούς τρόπους. Την εφίδρωση, την ούρηση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπνοή. Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο;

Οι άνθρωποι γεννιούνται έχοντας από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι ενεργοποιούνται σταδιακά με την πάροδο των ετών. Άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πόσο ιδρώνουμε, είναι το περιβάλλον αλλά και η ενδυμασία μας. Εάν το περιβάλλον έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται δύσκολα και το άτομο δυσκολεύεται να δροσιστεί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *