Αφράτο και αχνιστό σουφλέ με μπαγιάτικο ψωμί, τυριά και μπέικον

Tο σουφλέ των μαμάδων μας που εμφανιζόταν σε κάθε γιορτινό τραπέζι και πάρτι καλά κρατεί, μιας και φτιάχνεται γρήγορα, εύκολα και με…
υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Υλικά

-3 φρατζόλες ψωμί μπαγιάτικο

-200γρ. μπέικον ή σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια

-350γρ. διάφορα κίτρινα τυριά χοντροτριμμένα (γραβιέρα, κασέρι, γκούντα, ένταμ κλπ)

-50γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα

-1lt γάλα ή 750ml γάλα + 250ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική

-4 αβγά μεγάλα ή 5 μικρά

-αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Κόβετε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρείτε την κόρα. Στρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με ένα στρώμα από φέτες ψωμιού και κόβετε τις υπόλοιπες φέτες σε κυβάκια.

Πασπαλίζετε το μισό μίγμα διαφόρων τυριών πάνω από το ψωμί και από πάνω πασπαλίζετε το μισό σύγκλινο ή μπέικον. Συνεχίζετε με ένα στρώμα από κυβάκια ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα τυριών και μετά το υπόλοιπο σύγκλινο ή μπέικον. Σκεπάζετε με τα τελευταία κυβάκια ψωμιού.

Χτυπάτε τα αβγά σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, αν χρησιμοποιήσετε. Αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε λίγο ακόμη. Με μια κουτάλα παίρνετε από το μίγμα αβγών και ρίχνετε λίγο λίγο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με σκοπό να βραχεί παντού.

Το αφήνετε να απορροφήσει το μίγμα του γάλακτος και πασπαλίζετε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα.

Ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδοκοκκινίσει.

Tips

Ό,τι ψωμί σας περισσεύει, μπορείτε να του αφαιρείτε την κόρα και να το κόβετε σε κυβάκια πριν το βάλετε σε σακούλα και το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, έτσι ώστε όταν μαζέψετε αρκετό να φτιάξετε το σουφλέ σας.

Αφήστε το ψωμί να απορροφήσει καλά το γάλα πριν το ψήσετε, γιατί διαφορετικά θα μείνει με ζουμιά το σουφλέ σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *