Βρέθηκε στην Αρκτική βρετανικό πλοίο του 19ου αιώνα

55Ένα από τα δύο Βρετανικά πλοία του εξερευνητή Sir John Franklin που εξαφανίστηκαν στην Αρκτική περισσότερα από 160 χρόνια πριν, βρέθηκε τελικά πριν λίγες μέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ.

Το 1845, ο Sir John Franklin οδήγησε δύο πλοία – το HMS Erebus και HMS Terror – και 129 άνδρες στην καναδική Αρκτική, για να χαράξει το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Ο Χάρπερ είπε ότι οι ερευνητές βρήκαν το ένα από τα δύο πλοία, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν ποιο συγκεκριμένα ανακάλυψαν.

Σύμφωνα με το BBC, μια ομάδα Καναδών δυτών και αρχαιολόγων προσπαθούσαν να βρουν τα πλοία από το 2008.

Η εξαφάνιση αύτανδρων των πλοίων της βρετανικής αποστολής έγινε ένα από τα μεγάλα μυστήρια της εποχής της βικτωριανής εξερεύνησης και προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στην ιστορία.

Μετά από ένα μήνυμα της αποστολής από τις ακτές της Γροιλανδίας και την αναφορά ενός φαλαινοθηρικού που συνάντησε τα πλοία της αποστολής στον κόλπο Baffin, πέρασαν τρία χρόνια, χωρίς να υπάρξει επικοινωνία με τον Franklin και το πλήρωμά του.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος, το οποίο εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, μέσω του αρχιπελάγους της Αρκτικής.

Μια τελευταία αποστολή διάσωσης που αναχωρεί το 1859 (χρηματοδοτημένη από την γυναίκα αγνοούμενου μέλους της ομάδας Franklin), είναι αυτή που θα λύσει το μυστήριο. Τα πλοία της αποστολής, Erebus και Terror αποπλέουν το 1845 αλλά σύντομα παγιδεύονται στους πάγους (τον Σεπτέμβριο του 1846). Τον Ιούνιο του 1847 ο Franklin πεθαίνει. Μερικούς μήνες αργότερα, 23 άνδρες έχουν πεθάνει από το κρύο. Τον Απρίλιο του 1848, εγκαταλείπουν τα δυο πλοία. Οι 105 επιζήσαντες προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές, αλλά χάνονται όλοι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *