Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν πιο νέοι, φταίνε οι γυναίκες;

Στη μάχη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, οι άνδρες είναι καταδικασμένοι να χάνουν. Γιατί εκείνοι αποτελούν τελικά το ασθενές φύλο.

Οι επιστήμονες προβληματίζονταν γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες. Τώρα ίσως ξέρουν γιατί, καθώς ο γενετιστής Νιλ Τζίμελ ανέπτυξε μία θεωρία που αποδίδει το ζήτημα στο γεγονός ότι οι μητέρες «δίνουν» στους γιους τους ελαττωματικό DNA.

Κάτι που επιδρά στα πάντα, από τον εγκέφαλο και την υγεία της καρδιάς, μέχρι τη μυική δύναμη και τη γονιμότητα, ενώ τελικά στέλνει νωρίτερα τους άνδρες στον άλλο κόσμο. Το ίδιο DNA δεν είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, μάλιστα είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

«Το αποκαλώ ”η κατάρα της μητέρας”. Σίγουρα οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο», τόνισε ο Τζίμελ, καθηγητής στο University of Ontago, στη Ν. Ζηλανδία. Η θεωρία του σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια, τις «μπαταρίες» που τροφοδοτούν τα κύτταρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.

Κανονικά, οι δύο γονείς περνούν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά και όποιες επιβλαβείς μεταλλάξεις αποβάλλονται με την πάροδο των γενιών γιατί εκείνοι που τις μεταφέρουν κάνουν λιγότερα παιδιά ή πεθαίνουν νεότεροι. Ομως, το μιτοχονδριακό γονιδίωμα μεταφέρεται από τις κόρες. Η γυναίκα το περνά στα παιδιά της αλλά μόνο οι κόρες το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Καθώς μεταφέρεται μέσω της θηλυκής γραμμής, όποιο DNA είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, εξαλείφεται αλλά εκείνο που είναι επιβλαβές για τους άνδρες παραμένει, αφήνοντάς τους με μειονέκτημα.

Ο Τζίμελ παρουσίασε τη σχετική θεωρία του σε συνέδριο στη Λισαβόνα, μετά από μία δεκαετία ερευνών στο ζωικό βασίλειο. Καθησύχασε όμως τους άνδρες, τονίζοντας ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες είναι μόλις 2-5 χρόνια.

Πηγή: 24wro.eu

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *