Δείτε για ποιο λόγο παθαίνουν καρκίνο οι περισσότεροι άνθρωποι

1Η υγιεινή ζωή υποτίθεται ότι μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια μορφή καρκίνου στη διάρκεια της ζωής σου. Ή μήπως όχι;…

Τρως πολλά λαχανικά, πηγαίνεις συχνά στο γυμναστήριο, δε βγαίνεις από το σπίτι χωρίς αντηλιακό και έχεις κόψει το κάπνισμα. Μπράβο!

Μία τέτοια υγιεινή ζωή υποτίθεται ότι μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια μορφή καρκίνου στη διάρκεια της ζωής σου. Ή μήπως όχι;

Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στους ενήλικες μπορούν να αποδοθούν σε τυχαίες μεταλλάξεις γονιδίων, που οδηγούν στην ανάπτυξη ενός όγκου.

Με άλλα λόγια, αυτό που μας λένε οι συντάκτες της έρευνας είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται στην… κακή μας τύχη!!!

Η μελέτη προέκυψε διότι οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι ιστοί του σώματος, όπως εκείνοι στο λεπτό έντερο και το πάγκρεας, έχουν υψηλότερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρκίνου από άλλους.

Έτσι παρακολούθησαν τον αριθμό των υποδιαιρέσεων των βλαστικών κυττάρων σε 31 τύπους ιστών, συγκρίνοντας τα στοιχεία με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ίδιους ιστούς στους ενήλικες ανθρώπους.

Το συμπέρασμα: Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κυτταρικών διαιρέσεων που παθαίνει ο ιστός, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

«Η μελέτη μας δείχνει, σε γενικές γραμμές, ότι η μεταβολή του αριθμού των διαιρέσεων βλαστικών κυττάρων σε έναν τύπο ιστού συσχετίζεται ιδιαίτερα με μια αλλαγή στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε αυτό το ίδιο ιστό», αναφέρει ο ερευνητής Bert Vogelstein, M.D.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής που προσπαθείς να έχεις, αφού η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά όσον αφορά τον καρκίνο; Όχι βέβαια.

Αν και οι ερευνητές εντόπισαν 22 τύπους καρκίνου με ποσοστά κινδύνου μεγαλύτερα λόγω τυχαίων μεταλλάξεων, 9 άλλοι τύποι καρκίνου- όπως του καρκίνου του δέρματος καθώς και της κεφαλής και του αυχένα, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα- συνδέονταν με περιβαλλοντικούς παράγοντες, τους οποίους μπορείς εν μέρει να ελέγξεις.

Αυτοί οι εννέα είχαν επίσης επηρεαστεί από κληρονομικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις έναν όγκο, πριν καταστεί απειλητικός για τη ζωή σου.
Βέβαια, αυτές οι “τυχαίες” μεταλλάξεις, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι καθώς, όπως αναφέρει ο David Katz, M.D., M.P.H, μπορούν να αυξηθούν σε κάποιον που εκτίθεται συνέχεια σε τοξίνες και να μειωθούν σε κάποιον που ζει με πιο υγιεινές συνήθειες.

Επομένως, ο καρκίνος είναι μια συλλογή από ασθένειες που προκαλούνται σε διάφορους βαθμούς από τη γενετική, από περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και από τυχαίες μεταλλάξεις γονιδίων, όπως αναφέρεται στη μελέτη του Τζονς Χόπκινς.

Αφού μερικοί τύποι καρκίνου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιμένεις σε μία διατροφή χαμηλή σε ζωικά λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά, να αθλείσαι σε τακτική βάση και να μειώσεις την έκθεσή σου στις υπεριώδεις ακτίνες και στο τσιγάρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *