Δοκιμή μη επανδρωμένου hypersonic διαστημοπλάνου από την Κίνα

Δοκιμή μη επανδρωμένου hypersonic διαστημοπλάνου από την Κίνα

NASA

Το hypersonic (υπενθυμίζεται πως ο όρος χρησιμοποιείται για ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω) σκάφος επιτάχυνε σε ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου και έφτασε σε υψόμετρο τροχιάς πριν επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος, σύμφωνα με ερευνητή ενημερωμένο για το πείραμα (φωτ. αρχείου).

Δείτε ακόμα

  • Bristlecone: Κβαντικός επεξεργαστής από την Google 07/03 13:44
  • Επιστήμονες λύνουν το «μυστήριο» της σφαιρικής αστραπής 07/03 13:45
  • Η Βlackberry καταγγέλλει Facebook, WhatsApp και Instagram για παραβίαση ευρεσιτεχνίας 07/03 12:52

Δοκιμή μικρής κλίμακας μοντέλου πολλαπλών ρόλων, επαναχρησιμοποιούμενου hypersonic πειραματικού διαστημοπλάνου πραγματοποίησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Κίνα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Η δοκιμή φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Έρημο Γκόμπι, με το διαστημικό drone να εκτοξεύεται από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουκουάν στην Εσώτερη Μογγολία. Το hypersonic (υπενθυμίζεται πως ο όρος χρησιμοποιείται για ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω) σκάφος επιτάχυνε σε ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου και έφτασε σε υψόμετρο τροχιάς πριν επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος, σύμφωνα με ερευνητή ενημερωμένο για το πείραμα.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, στόχος της Κίνας είναι η ανάπτυξη ενός διαστημοπλάνου για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές, ικανό να πετά αρκετά γρήγορα για να διεισδύει και υπερνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά και να βοηθά στη δημιουργία δικτύων δορυφόρων ή να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα.

Την ανάπτυξη του πρωτοτύπου επέβλεψε το Κέντρο Αεροδυναμικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας στο Μιανιάνγκ της επαρχίας Σιτσουάν. Γνωστό και ως «Βάση 29», διαθέτει κάποιες από τις πιο εξελιγμένες αεροδυναμικές σήραγγες για έρευνες πάνω σε hypersonic τεχνολογίες στη χώρα.

Ο Γιε Γιούντα, ερευνητής που εργάζεται στη βάση, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή έγινε όντως, αλλά τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες επειδή το πρόγραμμα είναι απόρρητο.

Χωρίς να αποκαλύψει τη φύση του προβλήματος, η κρατική Science and Technology Daily ανέφερε στις 23 Φεβρουαρίου πως η δοκιμή αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα, με το σκάφος να προσγειώνεται όπως είχε σχεδιαστεί. Ο επικεφαλής επιστήμονας, Λιου Γκανγκ, φέρεται να είπε πως ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα πραγματοποιεί τέτοιου είδους δοκιμή.

Σημειώνεται πως και η China Aerospace Science and Industry Corporation επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι δουλεύει πάνω σε τεχνολογίες διαστημοπλάνων, με τον Ζανγκ Χονγκουέν, διευθυντή της Τρίτης Ακαδημίας Έρευνας της εταιρείας, να τονίζει πως το κινεζικό διαστημοπλάνο θα είναι πολύ διαφορετικό από τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους για τους οποίους είναι η γνωστή η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία, SpaceX. «Θα μπορεί να απογειώνεται από ένα φυσιολογικό αεροδρόμιο και να μεταφέρει διαστημόπλοια σε τροχιά. Θα είναι επανάσταση για τις διαστημικές μεταφορές» είπε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως μια πολιτική εκδοχή του θα μπορεί να μεταφέρει τόσο επιβάτες όσο και φορτία σε τροχιά ή σε διαστημικούς σταθμούς. Το σκάφος θα είναι επαναχρησιμοποιούμενο, μειώνοντας τα κόστη εκτόξευσης, και θα χρησιμοποιεί υβριδικό κινητήρα.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *