Είναι ματιασμένο το παιδί σας ή εσείς; Μάθετε να το ξεματιάζετε με αυτή την ευχή!

1Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί ενήλικες παραπονιούνται για ανεξήγητους πονοκεφάλους που δεν φεύγουν με ένα απλό παυσίπονο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που πολλές φορές έχουν γκρίνια ή κλαίνε χωρίς λόγο.
Τότε είναι η στιγμή που κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον θα πει: «Είσαι ματιασμένος» ή «Το βάσκαναν το παιδί!». Πολλές νέες μαμάδες όμως δεν γνωρίζουν ευχές ώστε να ξεματιάζουν τα παιδιά τους και τους οικείους τους, με αποτέλεσμα να τηλεφωνούν στη γιαγιά ή στη μαμά για να τους διαβάσει την ευχή για το ξεμάτιασμα.

Πριν αρκετά χρόνια οι γιαγιάδες δεν αποκάλυπταν τα λόγια του ξεματιάσματος σε γυναίκες, παρά μόνο σε άνδρες. Αυτό γιατί πίστευαν ότι αν το πουν σε μια γυναίκα μετά η ευχή δεν θα «πιάνει»! Έτσι αν κάποια γυναίκα ήθελε να μάθει το ξεμάτιασμα της γιαγιάς, η γιαγιά θα έπρεπε να το πει σε κάποιον άνδρα όπου αυτός με τη σειρά του θα το μετέφερε στην ενδιαφερόμενη. Τα χρόνια όμως πέρασαν και τώρα πια, αρκετά ξεματιάσματα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!

Η εκκλησία από την πλευρά της, δεν αρνείται το «κακό μάτι» ή αλλιώς «βασκανία» συνδέοντάς το με «πονηρά πνεύματα» υποστηρίζοντας ότι οι ευχές για ξεμάτιασμα, πρέπει να διαβάζονται μόνο από ιερωμένους και όχι από τον καθέναν από μας! Σύμφωνα λοιπόν με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Βασκανία δεν είναι μια απλή ενέργεια των ματιών , αλλά ένα φοβερό πάθος. Και πίσω από αυτό το πάθος, κατά τον Άγιο Νεκτάριο και τους Πατέρες της Εκκλησίας, κρύβεται πάντοτε ένας δαίμονας, αυτός που αποκαλούν «βάσκανο δαίμονα».

Ποια όμως είναι αυτή η ευχή ή αυτά τα λόγια που μια μαμά μπορεί να πει ώστε να ξεματιάσει το βλασταράκι της;

Ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις Σε ελπιζόντων. Σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργεια, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσα επιβουλήν. Περιέργειαν δε πονηράν και βλάβην και οφθαλμών βασκανίαν… από του δούλου σου ή υπό ωραιότητος ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου ή φθόνου ή βασκανίας, συνέβη και κατάπεμψον άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν ψυχής και σώματος φύλακα, όστις επιτιμήσει και απελάσει πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *