Εμπορική σύγκρουση Ιαπωνίας- Νότιας Κορέας στις εξαγωγές υλικών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Εμπορική σύγκρουση Ιαπωνίας- Νότιας Κορέας στις εξαγωγές υλικών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

REUTERS/HENRY NICHOLLS

Η Νότια Κορέα ανέφερε την Πέμπτη πως ενδεχομένως να προβεί σε αντίποινα στην επιβολή από πλευράς της Ιαπωνίας ορίων σε υλικά για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, καθώς μια αντιπαράθεση σχετικά την εξαναγκασμένη εργασία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου απειλεί να προκαλέσει αναταραχή στους κλάδους των memory chips και των smartphones.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Samsung Electronics και η SK Hynix Inc- μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών memory chips στον κόσμο- θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με καθυστερήσεις εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη συνεχιστούν για πολύ.

«Η εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων εναντίον της Ιαπωνίας δεν μπορεί να αποκλειστεί» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χονγκ Ναμ-κι, μιλώντας στο νοτιοκορεατικό ραδιόφωνο. Όπως σημείωσε, η εμπορική αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και στις δύο οικονομίες.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια διαφωνία γύρω από τις νοτιοκορεατικές προσπάθειες για καταβολή αποζημίωσης από την Ιαπωνία σχετικά με την χρήση εξαναγκασμένης εργασίας από την Ιαπωνία κατά τον πόλεμο- οι οποίες απέκτησαν νέα δυναμική μετά από αποφάσεις νοτιοκορεατικών δικαστηρίων πέρυσι.

Οι επίμαχοι περιορισμοί αφορούν στην εξαγωγή τριών υλικών που χρησιμοποιούνται σε νοτιοκορεατικά τσιπ και οθόνες smartphones, και είχαν ανακοινωθεί από την Ιαπωνία τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εμπορίου, τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αναταραχή στις διεθνείς αλυσίδες προμηθευτών.

Σημειώνεται πως στην Ιαπωνία αντιστοιχεί το 70%-90% της παραγωγής των τριών υλικών, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, κάνοντας δυσκολότερο για τους κατασκευαστές στη Νότια Κορέα να βρουν εναλλακτικές πηγές.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανέφερε την Πέμπτη πως σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά διπλωματικά αντίμετρα, περιλαμβανομένων παραπόνων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε πέρυσι, όταν νοτιοκορεατικό δικαστήριο απεφάνθη πως οι ιαπωνικές Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp και η Mitsubishi Heavy Industries θα έπρεπε να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε Νοτιοκορεάτες ενάγοντες- απόφαση που η Ιαπωνία χαρακτήρισε «αδιανόητη». Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν μακρά και «πικρή» ιστορία σύγκρουσης, που περιλαμβάνει τον αποικισμό της Κορέας από την Ιαπωνία το 1910-1945, τη χρήση «γυναικών ανακούφισης» από την Κορέα που εξαναγκάζονταν να δουλεύουν σε οίκους ανοχής κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *