Ηλιακή τεχνολογία για αεροσκάφη- ιπτάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που θα πετούν για χρόνια

Ηλιακή τεχνολογία για αεροσκάφη- ιπτάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που θα πετούν για χρόνια

altadevices.com

Ηλιακούς συλλέκτες που θα επιτρέπουν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη- ιπτάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να παραμένουν σε πτήση σε μεγάλα ύψη για χρόνια, υπόσχεται η Alta Devices.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα της τεχνολογία/ λύση είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα λειτουργούν ως πλατφόρμες για κεραίες κινητής τηλεφωνίας. «Συνδυάζοντας την πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακών κυψελών με σειρά νέων εφευρέσεων, η λύση αυτή παρέχει κορυφαία χαρακτηριστικά για τη μεγιστοποίηση της ισχύος, την ελαχιστοποίηση του βάρους, και την παροχή επαρκούς προστασίας από το αφιλόξενο περιβάλλον που συναντάται κατά κανόνα στη στρατόσφαιρα της Γης» υποστηρίζει η Alta Devices, σύμφωνα με την οποία τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούν να πετούν σε ύψος 60.000 ποδών (20 χλμ) για χρόνια κάθε φορά.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλων υψομέτρων και μακράς αντοχής (HALE- high altitude long endurance) που πετούν στη στρατόσφαιρα θεωρούνται μια ιδιαίτερα σημαντική νέα κατηγορία αεροσκαφών (κάποιες φορές χαρακτηρίζονται ως «ψευδοδορυφόροι»- high altitude pseudo satellites) και μπορεί να περιλαμβάνουν αεροπλάνα, αερόπλοια κ.α., ικανά να πετούν σε πολύ μεγάλα ύψη (20 χλμ και άνω) για μεγάλα διαστήματα. Πέραν της χρήσης τους για τηλεπικοινωνίες, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για σκοπούς παρακολούθησης, έρευνας και διάσωσης, φύλαξης συνόρων, χαρτογράφησης κ.α. Ως εκ τούτου, η ηλιακή ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για αυτά τα αεροσκάφη, ειδικά από τη στιγμή που ο στόχος είναι να πετούν για χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

Οι πτήσεις σε τέτοια ύψη απαιτούν ηλιακή τεχνολογία διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις στο έδαφος ή στο διάστημα. Για παράδειγμα, στα 60.000 πόδια, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι στην επιφάνεια της Γης, ενώ στο διάστημα οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας διαφοροποιούν τις συνθήκες σε σχέση με αυτές που αντιμετωπίζει ένα αεροσκάφος που πετά στο στρατόσφαιρα. Για να μπορεί ένα αεροσκάφος να πετά φέροντας χρήσιμο φορτίο και μπαταρίες που επαρκούν για νυχτερινή πτήση, η ηλιακή τεχνολογία που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά, αλλά και ανθεκτική και συνάμα εύκαμπτη για να αντέχει στις συνθήκες των 60.000 ποδών.

Η νέα ηλιακή τεχνολογία της Alta Devices για αεροσκάφη HALE χρησιμοποιεί «single junction» ηλιακές κυψέλες αρσενιδίου του γαλλίου, παρέχοντας υψηλές επιδόσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Όπως τονίζει η εταιρεία, συνεργάστηκε στενά με πελάτες του χώρου των HALE αεροσκαφών για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν σε τέτοιες χρήσεις, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια λύση μικρού βάρους που μπορεί να χρησιμοποιείται για την επικάλυψη/ προστασία των ηλιακών συλλεκτών από σκληρή υπεριώδη ακτινοβολία, όζον και τις συνθήκες θερμότητας της στρατόσφαιρας, διατηρώντας παράλληλα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω προϊόν της εταιρείας, ονόματι Alta Devices Anylight Solar for HALE, είναι ήδη διαθέσιμο και παρέχει επιδόσεις άνω των 300 W/m2 σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου. Η εταιρεία, όπως αναφέρει, αυξάνει τις δυνατότητες παραγωγής της, για να είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις πελατών της, που σχεδιάζουν την παραγωγή μεγάλων αριθμών HALE αεροσκαφών στο προσεχές μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *