ΗΠΑ: Πέθανε κατάσκοπος των Σοβιετικών μετά από τρεις δεκαετίες στη φυλακή

newego_LARGE_t_1101_54392230

Το πρώην στέλεχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ήταν επικεφαλής ενός δικτύου «κατασκόπων» που αμοίβονταν αδρά για να κλέβουν απόρρητες πληροφορίες και κωδικούς επικοινωνιών και να τις παραδίδουν στους σοβιετικούς.

Μάλιστα, φέρεται να πήγε ο ίδιος στους Σοβιετικούς για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όταν παρουσιάστηκε στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Ουάσιγκτον το 1967 ζητώντας αμοιβή για να προσφέρει διαβαθμισμένες πληροφορίες σε τακτική βάση.

Η ζημιά που προκάλεσε η δράση του Γουόκερ και των συνεργατών του θεωρείται από τις μεγαλύτερες που υπέστη η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ ποτέ, καθώς επί 17 χρόνια οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες του για να αποκωδικοποιούν εκατομμύρια απόρρητων μηνυμάτων του πολεμικού ναυτικού.

Οταν συνελήφθη το 1984 είχε μπλέξει στο δίκτυο αυτό τόσο τον αδερφό του και φίλους του όσο και τον ίδιο του το γιο, για να συνεχίσει το ιδιαίτερα προσοδοφόρο «επάγγελμα» μετά τη δική του απόσυρση.

Καταδικάστηκε σε ισόβια το 1985 και παραδέχθηκε την ενοχή του προκειμένου ο γιος του να τύχει καλύτερης μεταχείρισης.

Τελικά, ο τελευταίος αποφυλακίστηκε το 2000 μετά από 15 χρόνια στη φυλακή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι εισαγγελείς που καταδίκασαν τον Γουόκερ επειδή βοήθησε τους Σοβιετικούς, του αναγνώρισαν «δυτικά» κίνητρα και όχι «σοβιετικά»: όπως αναφερόταν, κίνητρό του δεν ήταν η ιδεολογία αλλά η απληστία…

πηγη http://www.e-go.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *