Η Google διαλύει το «συμβούλιο ηθικής» για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Google διαλύει το «συμβούλιο ηθικής» για την τεχνητή νοημοσύνη

REUTERS/Mike Blake

Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη πως διαλύει ένα συμβούλιο που είχε δημιουργήσει πριν από μια εβδομάδα για να εξετάζει θέματα ηθικής σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vox, που ανέφερε πρώτη την είδηση της διάλυσης, η εταιρεία είχε δεχτεί κριτικές σχετικά με δύο από τα μέλη του συμβουλίου, το οποίο προοριζόταν να κάνει συστάσεις στη Google και άλλες εταιρείες και ερευνητές που εργάζονταν σε τομείς όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, η εμφάνιση προκαταλήψεων σε συστήματα κ.α.

Το οκταμελές ΑΤEAC (Advanced Technology External Advisory Council) περιελάμβανε ειδικούς τεχνολογίας και θεμάτων ψηφιακής ηθικής.

«Είναι ξεκάθαρο πως, στο παρόν περιβάλλον, το ATEAC δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα θέλαμε. Οπότε δίνουμε τέλος στο συμβούλιο και επιστρέφουμε στον σχεδιαστικό πίνακα» ανέφερε εκπρόσωπος της Google μέσω email, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το Vox, εργαζόμενοι της Google είχαν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούσαν την απομάκρυνση ενός εκ των μελών εξαιτίας σχολίων για τους τρανσέξουαλ, συμπληρώνοντας πως η συμπερίληψη ενός στελέχους εταιρείας drones έθετε επίσης ερωτήματα γύρω από τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από τη Google για στρατιωτικές εφαρμογές.

Γενικότερα μιλώντας, ο τομέας της έρευνας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης έχει αποδειχτεί «ναρκοπέδιο» από ηθικής άποψης για εταιρείες όπως η Google, που κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για διάφορα θέματα, από την εμφάνιση ρατσιστικών προκαταλήψεων σε αλγορίθμους μέχρι την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα όπλα.

Η ATEAC θα εξέταζε τα προγράμματα και τα σχέδια της εταιρείας και θα συνέτασσε αναφορές σχετικά με το αν συνάδουν ή όχι με τις αρχές της Google ως προς την τεχνητή νοημοσύνη. Η πρώτη σύνθεση του ATEAC περιελάμβανε έναν φιλόσοφο, έναν οικονομολόγο, έναν ειδικό σε θέματα δημόσιας πολιτικής και ερευνητές από τομείς όπως το data science, το machine learning, η ρομποτική κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *