Η Google ξεκίνησε το φιλόδοξο Project Baseline

google_logo-600x375Η Google ξεκίνησε να συλλέγει ιατρικά δεδομένα εθελοντών στα πλαίσια του Project Baseline που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων που θα εμφανίζει πώς θα πρέπει να είναι οι υγιείς άνθρωποι.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνεται το Google X και σε πρώτη φάση ξεκίνησε να συλλέγει γενετικές και μοριακές πληροφορίες από συνολικά 175 ανώνυμους εθελοντές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Project Baseline αναμένεται να δώσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών ώστε να δημιουργηθεί η ιδεατή εικόνα ενός ατόμου με τέλεια υγεία.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να συνθέτει μεγάλο αριθμό δεδομένων, τα οποία θα επιτρέπουν σε γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα ασθένειες στα πρώτα τους στάδια και να προσφέρουν τις κατάλληλες θεραπείες.

Παράλληλα, τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα επιτρέψουν και την καλύτερη μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος ώστε να μπορέσουν πλέον να δημιουργηθούν φάρμακα που θα εστιάζουν στην πρόληψη παρά στη θεραπεία.

Στο Project Baseline εργάζονται περίπου 100 ειδικοί από διάφορους κλάδους όπως της φυσιολογίας, της βιοχημείας, της οφθαλμιατρικής και της μοριακής βιολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Google όσο και η Apple έχουν ανακοινώσει πλατφόρμες παρακολούθησης της ατομικής υγείας, το Fit και το HealthKit, αντίστοιχα. Ωστόσο κανένα από τα δύο δεν είναι τόσο φιλόδοξο όσο το Project Baseline.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Google ανακοίνωσε την συνεργασία της και με τη φαρμακευτική Novartis, σχετικά με τη δημιουργία «έξυπνων» φακών επαφής οι οποίοι θα επιτρέπουν σε ασθενείς με διαβήτη να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Προφανώς άλλη μία απόδειξη ότι αμερικανική εταιρεία έχει σοβαρές βλέψεις και προς τον χώρο της υγείας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *