Θανάσιμες εφευρέσεις!

1Ο συναρπαστικός κόσμος των εφευρέσεων δεν είναι ακίνδυνος.Η τεχνολογική πρόοδος προστάζει συχνά τη δημιουργία συσκευών που
κανείς δν έχει ξαναδεί ή αντικειμένων που πιέζουν τα ανθρώπινα όρια στα άκρα.

Δυστυχώς, κάποιες φορές οι δοκιμασίες αυτές καταλήγουν σε πλήρη καταστροφή.

Ας τιμήσουμε λοιπόν μια σειρά από αδικοχαμένες -και ξεχασμένες- διάνοιες στην προσπάθειά τους να αψηφήσουν τους νόμους της φύσης και να απελευθερώσουν τον άνθρωπο από τα φυσικά δεσμά του.

Όσο για τις εφευρέσεις τους, έμελλαν να γίνουν ο χαμός τους…

Henry Smolinski

Ο μηχανικός Henry Smolinski ήθελε ένα αυτοκίνητο που να μπορεί να πετάει, το υγρό όνειρο κάθε μηχανικού με μεγαλεπήβολες ιδέες. Το ονόμασε AVE Mizar. Δυστυχώς βέβαια, η εφεύρεση του Herny θα τον σκότωνε το 1973, σε ένα τραγικό αεροπορικο-αυτοκινητιστικό δυστύχημα…

Michael Robert Dacre

Ο Dacre αποζητούσε κι αυτός το θαύμα των ιπτάμενων αυτοκινήτων, ήθελε ωστόσο να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά: ένας στόλος από αεροταξί ήταν το μεγάλο του όνειρο. Κι όταν στις 16 Αυγούστου 2009 δοκίμασε την εφεύρεσή του, έμελλε να αποδεικνυόταν θανάσιμη για τη ζωή του…

Aurel Vlaicu


Ο ρουμάνος πιονέρος της αεροπορίας κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό αεροπλάνο του κόσμου. Το μεταλλικό Vlaicu II, σε σχήμα βέλους, θα τον σκότωνε ωστόσο την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει από αέρος τα Καρπάθια…

Franz Reichelt

Ο εφευρέτης αλεξιπτωτιστής πήγε την τεχνολογία των αλεξίπτωτων μπόλικα επίπεδα παραπάνω. Η σταδιοδρομία του θα έληγε ωστόσο απρόοπτα όταν δοκίμασε το «φορετό» μοντέλο του από τον Πύργο του Άιφελ στις 4 Φεβρουαρίου 1912…

Horace Lawson Hunley

Ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού προσπαθούσε να κατασκευάσει χειροκίνητα υποβρύχια κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που θα δοκίμαζε την εφεύρεσή του και θα έχανε τη ζωή του στις 15 Οκτωβρίου 1863.

Valerian Ivanovich Abakovsky

Ο δαιμόνιος εφευρέτης είχε μανία με την ταχύτητα. Η εφεύρεσή του Aerowagon, μια πειραματική αυτοκινητάμαξα υψηλών ταχυτήτων (εφοδιασμένη με μηχανή αεροσκάφους), θα έφερνε την αχανή Ρωσία πολλές ώρες πιο κοντά. Στο δοκιμαστικό ωστόσο ταξίδι με κατεύθυνση τη Μόσχα, ο Abakovsky θα έχανε τη ζωή του, μαζί με μια σειρά σοβιετικών αξιωματούχων, όταν το Aerowagon θα εκτροχιαζόταν…

Mitrofan Nedelin

Ένας ακόμα σοβιετικός, ο αντιπτέραρχος Mitrofan Nedelin, θα έβρισκε τραγικό θάνατο δοκιμάζοντας την εφεύρεσή του: το όπλο μαζικής καταστροφής ICBM R-16. Η κατά λάθος πυροδότηση του όπλου στο πεδίο βολής του Μπαϊκονούρ θα σκότωνε πολλούς ανθρώπους, μαζί και τον εφευρέτη του, Nedelin…

Max Valier

http://www.newscity1.net
Ο γερμανός μηχανικός πυραύλων ήθελε να μεταφέρει την πυραυλική τεχνολογία στην αυτοκίνηση. Το αυτοκίνητο-πύραυλος που οραματίστηκε δεν θα κατασκευαζόταν ωστόσο ποτέ, καθώς ο Valier θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης όταν η μηχανή υγρών καυσίμων που δοκίμαζε στο εργαστήριό του εξερράγη…

Otto Lilienthal

Ο Otto Lilienthal ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε επανειλημμένα -και επιτυχή- πειράματα στην αεροπλοΐα. Η τύχη του θα τον εγκατέλειπε ωστόσο στις 9 Αυγούστου 1896, όταν δοκίμαζε άλλο ένα νέο ανεμόπτερό του.

Donald M. Campbell

Ο ατρόμητος Campbell έθεσε τόσο το επίγειο όσο και το θαλάσσιο ρεκόρ ταχύτητας το 1964. Δεν ήταν ωστόσο ικανοποιημένος. Κι όταν το 1967 θα προσπαθούσε και πάλι να σπάσει το θαλάσσιο ρεκόρ με το περίφημο Bluebird K7, τα πράγματα δεν θα πήγαιναν κατ’ ευχήν: στα 515 χλμ/ώρα, ο Campbell θα έχανε τον έλεγχο του Bluebird και θα σκοτωνόταν ακαριαία…

John Godfrey Parry-Thomas
http://www.newscity1.net

Άλλος ένας λάτρης της ταχύτητας, ο ουαλός μηχανικός John Godfrey Parry-Thomas, θα σκοτωνόταν το 1927 προσπαθώντας να θέσει επίγειο ρεκόρ ταχύτητας με το αυτοκίνητό του: το Babs, επίσης γνωστό και ως Chitty Bang Bang 4. Στα 274 χλμ/ώρα, μια από τις αλυσίδες του αυτοσχέδιου οχήματος θα έβγαινε από τη θέση της και θα τον έβρισκε θανάσιμα στο κεφάλι…

Harry Daghlian

Ο διαπρεπής πυρηνικός φυσικός του Los Alamos, που εργαζόταν στο «Manhattan Project», θα έβρισκε τραγικό χαμό όταν μια σφαίρα πλουτωνίου 6,3 κιλών εξερράγη δίπλα του…

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *