Ιδιωτικά υποβρύχια: Οι δισεκατομμυριούχοι «καταδύονται» σε νέα πάθη

1Μια νέα τάση παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων, που κοστίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια και είναι όντως ασυνήθιστη. Πρόκειται για την απόκτηση υποβρυχίων, χωρητικότητας μόνο δύο ατόμων και σχεδιασμένα να εξερευνούν τα μεγάλα βάθη των ωκεανών.

Ο μηχανικός John Ramsay, στο βιομηχανικό κέντρο της Φλόριντα, Vero beach, σχεδιάζει αυτή την περίοδο ένα ιδιωτικό υποβρύχιο για έναν δισεκατομμυριούχο πελάτη. Ο 34χρονος μηχανικός δήλωσε στο BBC ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για την ολοκλήρωση της σχεδίασης του υποβρυχίου και δύο χρόνια για την κατασκευή του, ενώ το κόστος του θα αγγίξει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ζάπλουτος ανώνυμος πελάτης του Ramsay είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη που βλέπουν τον ωκεανό σαν μια παιδική χαρά και θέλουν να τον «οργώσουν» και να τον εξερευνήσουν σαν νέοι Ζακ Κουστώ! Ο Ramsay δηλώνει ότι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για να δώσουν στο νέο πάθος τους «σάρκα και οστά».

Οι τιμές για την κατασκευή των ιδιωτικών υποβρυχίων ξεκινούν από τα τρία εκατομμύρια δολάρια και ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά, σύμφωνα με τον Charles Kohnen, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας υποβρυχίων SEAmagine Hydrospace Corp, στην Καλιφόρνια, οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για την προσωπική τους ευχαρίστηση, αλλά τα διαθέτουν και στην υπηρεσία της έρευνας, για την μελέτη και εξερεύνηση των ωκεανών σε μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με τον Kohnen, αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερις εταιρείες που κατασκευάζουν ιδιωτικά υποβρύχια για δισεκατομμυριούχους και ο αριθμός των υποβρυχίων αυτών είναι περίπου 20 έως 30 σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία του Charles Kohnen θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της και πούλησε το πρώτο ιδιωτικό υποβρύχιο για δύο άτομα το 2.000.

Το 2012 ο σκηνοθέτης James Cameron χρησιμοποίησε το ιδιωτικό του υποβρύχιο για να εξερευνήσει το θαλάσσιο ρήγμα των Μαριάνων νήσων, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών στον δυτικό Ειρηνικό. Το υποβρύχιο του Κάμερον δεν είχε σχεδιαστεί για τόσο μεγάλα βάθη και αποσύρθηκε αμέσως μετά την πρώτη του εξερεύνηση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *