Καθελκύστηκε το μακρύτερο υποβρύχιο στον κόσμο

Καθελκύστηκε το μακρύτερο υποβρύχιο στον κόσμο

REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Το μακρύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, το «Belgorod» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, καθελκύστηκε την Μ. Τρίτη στη Λευκή Θάλασσα της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με το RT, το 184 μέτρων υποβρύχιο καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Σεβμάς στη βόρεια Ρωσία, όπου ο κυβερνήτης του έσπασε πάνω στο κύτος του σκάφους το παραδοσιακό μπουκάλι σαμπάνιας, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρακολουθεί την τελετή μέσω τηλεοπτικού link.

Το 14.700 τόνων υποβρύχιο προορίζεται να φέρει τα πυρηνοκίνητα, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, υποβρύχια drones «Poseidon». Το εν λόγω είδος drone είχε ανακοινωθεί ως στρατηγικό όπλο από τον Πούτιν το 2018, στο πλαίσιο παρουσίασης μιας σειράς όπλων που προορίζονταν ως αντίβαρα στα πυρηνικά οπλοστάσια των αντιπάλων της Ρωσίας. Το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζεται ως ένα σύστημα «αντιποίνων» σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας.

POPULARMECHANICS.COM

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το «Belgorod» θα ολοκληρωθεί στη θάλασσα και θα τεθεί σε υπηρεσία μετά από μια σειρά δοκιμών αντιδραστήρα και θαλάσσιων δοκιμών, που προορίζονται για το 2019 και το 2020.

Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, αρχικά επρόκειτο για ένα υποβρύχιο πυραύλων cruise κλάσης Oscar II το οποίο είχε μείνει ημιτελές, μέχρι που αποφασίστηκε η τροποποίηση και ολοκλήρωσή του ως υποβρύχιο ειδικής χρήσης, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το κύτος του. Το σκάφος θα είναι μεμονωμένη περίπτωση, καθώς δεν προορίζεται να ναυπηγηθεί δεύτερο, και θα λειτουργεί ως «μητρικό» σκάφος για άλλα, μικρότερα υποβρύχια (και πέραν των «Poseidοn», όπως πχ τα υποβρύχια- νάνοι «Losharik»). Υπάρχει επίσης η υπόθεση πως το σκάφος προορίζεται και για την εγκατάσταση ενός προηγμένου δικτύου εντοπισμού υποβρυχίων στον βυθό θαλασσίων περιοχών στρατηγικής σημασίας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *