Κοσμικός Βούδας: 3-D τεχνολογία αποκαλύπτει τα μυστικά ενός αρχαίου αγάλματος της Κίνας

Τα τελευταία δύο χρόνια, η 3-D τεχνολογία βοήθησε ερευνητές και αρχαιολόγος με πολλούς τρόπους. Τώρα, αυτή η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει αμερικανικούς εμπειρογνώμονες να διαλευκάνουν τα μυστήρια πίσω από ένα αινιγματικό αρχαίο κινεζικό άγαλμα που ονομάζεται «Κοσμικός Βούδας».
Σαρώσεις 3D αποκάλυψαν το καταπληκτικό έργο τέχνης χαραγμένο στο άγαλμα του έκτου αιώνα. Τα χαρακτικά που περιγράφουν τις ιστορίες ζωής και τις διδασκαλίες του Βούδα είναι σχεδόν δυσδιάκριτα με γυμνό μάτι.

Το άγαλμα του Βούδα Vairochana (Pilushena), γνωστό ως «Κοσμικός Βούδας», βρέθηκε στην κινεζική επαρχία Χενάν, και προέρχεται από τη δυναστεία των Βόρειων Qi (550 μ.Χ. – 577 μ.Χ.), σε μια περίοδο μεγάλου καλλιτεχνικού μετασχηματισμού και θρησκευτικών εκφράσεων.

Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και τα πολυάριθμα σχέδια του έχουν προκαλέσει αμηχανία σε ερευνητές και ιστορικούς. Τα προηγούμενα χρόνια, οι ειδικοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις πολυάριθμες απεικονίσεις στο άγαλμα με μελάνι σε χαρτί, αλλά η τεχνική αυτή αποδείχθηκε ότι είναι επικίνδυνη από τους λεκέδες μελανιού που έμεναν στην επιφάνεια. Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές αναζήτησαν εναλλακτικές μεθόδους για να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του.

«Η διακόσμηση στο μπροστινό και στο πίσω μέρος της μοναστικής ρόμπας διαθέτει σκηνές από τη ζωή του ιστορικού Βούδα και κοσμικές εικόνες. Στο μπροστινό μέρος του στήθους απεικονίζετε το Όρος Σουμερού, ένα ιερό βουδιστικό βουνό που πιστεύεται ότι συνδέει τον ουρανό και τη Γη και απεικονίζεται με δύο φίδια, ή Naga που περιπλέκονται γύρω από αυτό «, δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

Η επιφάνεια του αγάλματος καλύπτεται με απίστευτα περίπλοκα σκαλίσματα. Ωστόσο, η 3-D τεχνολογία έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγάλη βοήθεια.

Εξαιρετικές είναι οι λεπτομερείς αφηγηματικές σκηνές που καλύπτουν την επιφάνειά του, που προέρχονται από τις πνευματικές διδασκαλίες του Βούδα, και απεικονίζουν τις θεμελιώδεις βουδιστικές αρχές.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια του Μουσείου Keith Wilson, πιστεύεται ότι το γλυπτό ήταν αρχικά ζωγραφισμένο όταν δημιουργήθηκε μιας και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ελαφρά ίχνη χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια του

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *