Μνημόνιο συνεργασίας της Amazon με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η επένδυση της Amazon Web Services (ΑWS) στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα ο δικτυακός κόμβος που διατηρεί στην Αθήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας.

Πρόκειται για τον κόμβο του δικτύου Amazon CloudFront Edge που διατηρεί η αμερικανική εταιρεία στην Αθήνα, και ο οποίος συνιστά έναν από τους 205 αντίστοιχους κόμβους που έχει σε όλο τον πλανήτη παρέχοντας εξελιγμένες τεχνολογικές υπηρεσίες σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το δίκτυο της AWS αφορά το κλασικό CDN (Content Delivery Network) μέσω του οποίου προσφέρει υπηρεσίες γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η υπηρεσία επομένως ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της αναθεώρησης της στρατηγικής της ασφάλειας των διαδικτυακών τόπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κόμβος της Amazon Web Services θα προσφέρει ένα πακέτο υπηρεσιών της εταιρείας στις ελληνικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα ή/και στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την AWS, με έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Προγράμματα όπως το Cloudstart, AWS Educate και AWS Activate, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, θα βοηθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και το startup οικοσύστημα της χώρας. Πάντως, το μνημόνιο που υπογράφηκε φυσικά δεν δεσμεύει καμία πλευρά, ούτε την ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και την Amazon Web Services.

«Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μετά τις επαφές που είχε με τα στελέχη της AWS. «Η εμπιστοσύνη της εταιρείας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών, καθώς και τη σημασία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

H AWS είναι θυγατρική της Amazon και ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud). Το 2018 η εταιρεία είχε έσοδα περίπου 26 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *