Μυστηριώδης μονόλιθος στα βάθη της Μεσογείου

Αντιμέτωποι με μια νέα ανακάλυψη, βρέθηκαν επιστήμονες στη θάλασσα της Σικελίας. Ο μονόλιθος με το όνομα «Στόουνχεντζ» ανακαλύφθηκε 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχοντας σπάσει σε 2 μέρη, και υπολογίζεται ότι είναι άνω των 10.000 ετών σύμφωνα με το Discovery News.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, του πληθυσμού που κάποτε ζούσε στην περιοχή προτού αλλάξει μια για πάντα η λεκάνη της Μεσογείου περίπου 9.500 χρόνια πριν, ύστερα από το λιώσιμο των πάγων.

Σε δήλωσή του ο αρχαιολόγος Emanuele Lodolo, αναφέρει ότι:
«Αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει την τεχνολογική καινοτομία και την ανάπτυξη που είχαν οι Μεσολιθική κάτοικοι της περιοχής στην Σικελία»

Συμπληρώνοντας:
«Μια τέτοια προσπάθεια αποκαλύπτει αναμφίβολα σημαντικές τεχνικές δεξιότητες στον τομέα της μηχανικής.»

Η επιστημονική ομάδα δεν γνωρίζει ακόμα τη χρήση του μονόλιθου, αλλά υποθέτει ότι μάλλον είχε πρακτικά οφέλη, και δεν αποτελούσε απλά ένα αντικείμενο λατρείας. Σύμφωνα με τον Lodolo: «Θα μπορούσε να ήταν κάποιο είδος φάρου ή ένα σύστημα αγκύρωσης, για παράδειγμα,»

Κλείνοντας ο γνωστός αρχαιολόγος τόνισε ότι:
«Σχεδόν όλα όσα ξέρουμε για τους προϊστορικούς πολιτισμούς προέρχονται από οικισμούς που βρίσκονται στη στεριά. Αντιθέτως, ένα εκτεταμένο αρχαιολογικό αρχείο αυτών των οικισμών βρίσκονται τώρα στη θάλασσα, αν θέλουμε να εντοπίσουμε την προέλευση του πολιτισμού στην περιοχή, πρέπει να εστιάσουμε τώρα στο βυθό της Μεσογείου».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *