Μυστική κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Μυστική κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

REUTERS/Carlos Barria

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μυστική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης εναντίον του Ιράν μετά τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου- τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Ιράν αποδίδουν στην Τεχεράνη, όπως είπαν στο Reuters δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι δύο αξιωματούχοι είπαν πως η επιχείρηση έλαβε χώρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου και είχε ως στόχο τις δυνατότητες διασποράς προπαγάνδας της Τεχεράνης. Ο ένας από αυτούς είπε πως η επίθεση επηρέασε και υλικές υποδομές, ωστόσο δεν αποκάλυψε επιπλέον λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Reuters, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό που εκλαμβάνει ως ιρανική επιθετικότητα χωρίς να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Πάντως, το πλήγμα φαίνεται πως ήταν περιορισμένης κλίμακας, δεδομένων των εντάσεων γύρω από το Ιράν φέτος- μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone τον Ιούνιο και την επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο τον Μάιο, που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αποδώσει δημόσια την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου στο Ιράν, κάτι το οποίο αρνείται η Τεχεράνη. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη (τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν).

Η δημόσια απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση ήταν η αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών και εξοπλισμού για την ενίσχυση των σαουδαραβικών αμυνών. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν προέβη σε σχόλια περί της κυβερνοεπίθεσης για την οποία μιλά το Reuters.

Εάν έχει γίνει όντως επίθεση, θα χρειαστεί καιρός για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματά της, ωστόσο γενικότερα μιλώντας οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται μια πιο «διακριτική» επιλογή, κάτω από το όριο της πολεμικής σύγκρουσης.

Σημειώνεται πως και το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους πρακτικές εναντίον των ΗΠΑ: Αυτόν τον μήνα μια ομάδα χάκερ που φέρεται να συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση εκτιμάται πως προσπάθησε να διεισδύσει σε λογαριασμούς email που συνδέονταν με την καμπάνια επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, η Τεχεράνη θεωρείται σημαντικός «παίκτης» όσον αφορά στη διασπορά προπαγάνδας/ παραπληροφόρησης online.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *