Οι εντυπωσιακοί ναοί του σeξ στην Ινδία

1Σήμερα η Ινδία είναι μια χώρα με υψηλότατο δείκτη σεξουαλικών εγκλημάτων αλλά και μάλλον συντηρητική και καταπιεστική, ειδικά ως προς τα ερωτικά και σεξουαλικά ήθη: Από το Δεκέμβριο του 2013, η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα.

Και όμως η σημερινή Ινδία δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν ελευθεριότητας της άλλοτε ερωτικής Ινδίας, με τους ναούς που κοσμούνταν με παραστάσεις ερωτικών σκηνών να θεωρούνται περίοπτα έργα.

Η παρουσία των Βρετανών αποίκων, με την πουριτανική και άκρως συντηρητική νοοτροπία επηρέασε πολύ τον ινδικό πληθυσμό.

Ειδικά πριν από το 13ο αιώνα μ.Χ. η Ινδία ήταν μια από τις πιο προοδευτικές χώρες στο θέμα των ερωτικών ηθών.

Το σεξ ήταν ένα θέμα που διδασκόταν στα σχολεία με εντολή των επίσημων τότε αρχών ενώ και το η γνωστή… σκανδαλιστική (για κάποιους ακόμη και σήμερα) βίβλος του σεξ, το Κάμα Σούτρα, που είχε γραφτεί μεταξύ του 4ου και του 2ου π.Χ. αιώνα ήταν μέρος της διδακτέας ύλης!

Τα πειστήρια αυτής της ελευθέριας εποχής παραμένουν στα ιστορικά μνημεία της χώρας και ειδικά τους ναούς. Ερωτικές σκηνές και σεξουαλικές στάσεις, λιθανάγλυφες, κοσμούν τα εξωτερικά των ναών, όπως το Ναό του Ήλιου στο Κονάρκ της ανατολικής Ινδίας.

Το γυμνό προβάλλεται χωρίς κανένα ταμπού σε αγάλματα και έργα τέχνης.

Ενώ οι ερωτικές σκηνές δεν περιορίζονται σε περιπτύξεις ανδρών και γυναικών αλλά απεικονίζουν και ζώα. Ερωτικά τρίγωνα, όργια ακόμη και κτηνοβασίες απεικονίζονται στις παραστάσεις αυτές που διακοσμούν τους ναούς του σεξ (και όχι μεταφορικά η λέξη “ναοί”)!

Η απεικόνιση σεξουαλικών σκηνών θεωρούνταν τότε καλός οιωνός καθώς αφορούσαν την ίδια τη γέννηση και τον κύκλο της ζωής.

Από τους 85 ναούς με ερωτικά μοτίβα που χτίστηκαν μεταξύ του 950 και του 1050, μόλις 22 υπάρχουν μέχρι σήμερα.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *