Οι μουσουλμάνες Τουαρέγκ παντρεύονται, χωρίζουν και κάνουν ελεύθερο σεξ (εικόνες)

5Η νομαδική φυλή  των Τουαρέγκ διασχίζει την έρημο της Σαχάρας εδώ και αιώνες, μένει σε σκηνές και κινείται στα σύνορα μεταξύ Λιβύης, Μάλι, Νιγηρίας και Αλγερίας, με οδηγό συνήθως έναν τυφλό από την φυλή, που με την δυνατή του όσφρηση και γεύση, θα ανακαλύψει τις ασφαλέστερες περιοχές της ερήμου!

Η Βρετανίδα φωτογράφος, Henrietta Butler, ταξίδεψε για πρώτη φορά το 2001 στην Σαχάρα, ανακάλυψε και «αιχμαλώτισε» με τον φακό της, μοναδικές στιγμές από την μυστηριώδη ζωή των Τουαρέγκ και μας έδωσε φωτογραφίες και πληροφορίες, που μας φέρνουν κοντά στο μυστήριο και στην γοητεία που εκπέμπει η νομαδική αυτή φυλή.

Ο σεβασμός στις γυναίκες, τα εύκολα διαζύγια, η περίεργη «νομοθεσία» τους υπέρ των γυναικών, οι νόμιμες εξωσυζυγικές σχέσεις και το παράξενο «κληρονομικό» τους δίκαιο, θα έκαναν πολλούς απελευθερωμένους δυτικούς να κοκκινίσουν.

Οι νεαρές κοπέλες αντιμετωπίζονται από τις οικογένειές τους ισότιμα με τα αγόρια της ηλικίας τους, οι νέες ανύπαντρες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να δεχθούν την νύχτα στη σκηνή τους, τον εραστή τους, ο οποίος «παρκάρει» απέξω την καλά εκπαιδευμένη καμήλα του, που παραμένει υπομονετικά στην θέση της μέχρι να ξημερώσει… Σημειώνεται, ότι οι γονείς της κοπέλας μένουν στην ίδια σκηνή και όλη τη νύχτα «κάνουν τα στραβά μάτια».

Οι γυναίκες παντρεύονται γύρω στα είκοσι, θα έλεγε κανείς, αργά, για μια φυλή ισλαμιστών, που διαφέρει όμως πολύ από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, αλλά, διατηρούν το δικαίωμα να έχουν εραστές… Σε περίπτωση διαζυγίου, η σύζυγος κρατά την σκηνή και τα οικόσιτα ζώα, που είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους Τουαρέγκ της ερήμου, ενώ ο σύζυγος αποχωρεί από την σκηνή με την καμήλα του, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που του έχει απομείνει μετά από έναν αποτυχημένο γάμο…

Όσο για τα κληρονομικά τους και εδώ η πρωτοτυπία πρωταγωνιστεί! Τους άνδρες κληρονομεί ο γιος της αδελφής τους, αφού είναι ο μόνος «σίγουρος» κληρονόμος, που προέρχεται κατευθείαν από τα δικά τους γονίδια! Αντιλαμβάνεστε, ελπίζω, ότι με τόση σεξουαλική απελευθέρωση, δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουροι, αν τα παιδιά τους, είναι δικά τους…

Οι άνδρες Τουαρέγκ καλύπτουν τα πρόσωπά τους εδώ και αιώνες, για προστασία από την σκόνη της Σαχάρας και από τα κακά πνεύματα, ενώ θέλουν τις γυναίκες τους με ακάλυπτα πρόσωπα για να θαυμάζουν την ομορφιά τους.

Και όμως, η Butler, τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια μητριαρχική κοινωνία. Στην πολιτική οι άνδρες έχουν τον πρώτο λόγο και παίρνουν τις αποφάσεις, ενώ οι γυναίκες έχουν ρόλο συμβουλευτικό και κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

Όμως, η γοητευτική φυλή των Τουαρέγκ, η ελευθερία της και το μυστήριο που την καλύπτει, κινδυνεύουν από την άνοδο των φανατικών ισλαμιστών στην περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών επεκτείνεται απειλητικά στη νοτιοδυτική Λιβύη και η Μπόκο Χαράμ, που απλώνει τα πλοκάμια της στη Νιγηρία και στο Μάλι, δημιουργούν μια σοβαρή απειλή για τους Τουαρέγκ και εκφράζονται φόβοι ότι θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να προσαρμοστούν σε έναν πιο συντηρητικό τρόπο ζωής.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *