Ο Έλληνας μετανάστης και η κατάρα του τράγου που στοιχειώνει τους …

1Αν δεν είσαι προληπτικός πιθανότατα η ιστορία του συγκεκριμένου θέματος θα σου φανεί αστεία και θα γελάσεις. Αν είσαι (όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης ή ο Άγγελος Αναστασιάδης, ας πούμε) θα κάνεις το σταυρό σου δύο-τρεις φορές, θα κάνεις άλλες τόσες στροφές γύρω από τον εαυτό σου, θα φτύσεις τον κόρφο σου και θα παρακαλάς γονυπετής να μη βρεθεί κανένας τράγος στο δρόμο της αγαπημένης σου ομάδας!

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: Κάποτε υπήρχε ένα τράγος. Αυτός και ο ιδιοκτήτης του ήταν φανατικοί οπαδοί των Chicago Cubs, την ομάδα μπέιζμπολ του Σικάγο. Το καμάρι της πόλης, που λένε. Είναι γνωστό, άλλωστε, στα πέρατα της οικουμένης πως οι τράγοι λατρεύουν το μπέιζμπολ! Έτσι ο ιδιοκτήτης του, τραβολογούσε το συμπαθές τετράποδο στους αγώνες της ομάδας.

Χωρίς πολλά-πολλά ο τράγος έγινε κάτι σαν την μασκότ ή το γούρι της ομάδας. Μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα που το ζώο αποφάσισε να κάνει την σωματική του ανάγκη. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια καταστροφή δίχως προηγούμενο…
Ο Έλληνας μετανάστης και ο τράγος που «αγαπούσε» τους Chicago Cubs

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τόσο αρχή που πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και να «επισκεφθούμε» το χωριό Παλαιόπυργος της Αρκαδίας. Τώρα θα σκεφτείτε τι σχέση μπορεί να έχει ένα χωριό της Αρκαδίας με μια ομάδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ. Σωστά. Δεν έχει… Απλά από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε.

Από εκείνο το χωριό, λοιπόν, ξεκίνησε ο νεαρός, γεννημένος το 1892, Βασίλης Σιάνης για να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εγκαθίσταται στο Σικάγο και δουλεύει σκληρά προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. Η τύχη (πάντα σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά) τον βοηθάει και έτσι το 1934 καταφέρνει να αγοράσει με μόλις 205 δολάρια το εστιατόριο «Lincoln Tavern».

Λίγο καιρό αργότερα μετονομάζει το μαγαζί του σε «Billy Goat Tavern». Ναι! Σωστά το καταλάβατε. Μασκότ του καταστήματος ήταν ένας τράγος. Ο Murphy ο οποίος μια μέρα πραγματοποίησε μια σωτήρια για τον ίδιο απόδραση από γειτονικό σφαγείο και κρύφτηκε στην είσοδο του μαγαζιού! Ο Σιάννης το θεώρησε ως «σημάδι» και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα «υιοθέτησε» τον τράγο!

Με την πάροδο του χρόνου ο (πλέον) Bill Σιάννης κερδίζει την θέση του στην κοινωνία του Σικάγο και ζει το αμερικάνικο όνειρο. Είναι οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος (στις εκλογές του 1944, μάλιστα, είχε κρεμάσει έξω από το μαγαζί του μια ταμπέλα που έγραφε «Απαγορεύεται η είσοδος σε Ρεπουμπλικάνους») αλλά και της ομάδας μπέιζμπολ των Chicago Cubs!

Ο Σιάννης είχε δική του «σουίτα» (όπως θα λέγαμε με σημερινούς όρους) στο γήπεδο της ομάδας, το ιστορικό Wrigley Field. Απλά ο άνθρωπος είχε μια περίεργη συνήθεια.

Πως οι άλλοι οπαδοί έπαιρναν μαζί τους κασκόλ, καπέλα, σημαίες με τα χρώματα των «Cubs»; Ε, αυτός έπαιρνε μαζί του Murphy! Ο συμπαθής τράγος αλλά και ο ιδιοκτήτης του έγιναν δεκτοί από τους οπαδούς της ομάδας που έφτασαν στο σημείο να θεωρούν πως το τετράποδο φέρνει γούρι! Πριν από τους αγώνες, μάλιστα, ο τράγος έκανε τον γύρο του αγωνιστικού χώρου γνωρίζοντας την αποθέωση από 50.000 παραληρούντες οπαδούς της ομάδας που φώναζαν: «Όταν ο τράγος είναι εδώ, εμείς είμαστε πρωταθλητές»!
Η φυσική ανάγκη του τράγου που «γέννησε» μια κατάρα

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 1945. Οι Chicago Cubs έχουν φτάσει για ακόμα μια φορά στον τελικό του πρωταθλήματος. Είχαν ομαδάρα εκείνη την περίοδο. Είναι ενδεικτικό πως εκείνοι οι τελικοί θα μπορούσαν να τους δώσουν τον τρίτο τους τίτλο μέσα σε μια μαγική επταετία που έφταναν κάθε χρόνο στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος. Συνολικά οι «Cubs», μέχρι εκείνη τη χρονιά είχαν φτάσει σε 16 τελικούς.

Εκείνη την χρονιά διασταύρωναν τα ξίfη τους με τους Detroit Tigers. Ήδη η σειρά των αγώνων είχε φτάσει στο 2-1 υπέρ των «Cubs», έχοντας «σπάσει» την έδρα των αντιπάλων τους. Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς θα γινόταν στο Wrigley Field και όπως είναι εύκολα κατανοητό αν κέρδιζαν θα είχαν το πάνω χέρι στην υπόθεση τίτλος.

Εκείνη την ημέρα ο Bill και ο Murphy έφτασαν στο γήπεδο, έκαναν την καθιερωμένη τους βόλτα στον αγωνιστικό χώρο, αποθεώθηκαν και περίμεναν να ξεκινήσει το ματς. Ο αγώνας, ωστόσο, δεν ξεκίνησε όπως όλοι υπολόγιζαν…Στην 4η περίοδο οι Chicago Cubs ήταν πίσω στο σκορ, 4-1, και οι Detroit ήταν κοντά στο 2-2. Όπως είναι φυσιολογικό τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Φανταστείτε κάτι ανάλογο να γίνεται στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ας πούμε. Κόλαση!

Ε, εκείνη την ώρα ο τράγος βρήκε να κάνει την ανάγκη του, στην «σουίτα» του Bill Σιάννης! Φυσική ανάγκη είναι αυτή. Δεν ρωτάει πότε θα έρθει. Τι να κάνει το ζωντανό; Τα νεύρα, ωστόσο, ήταν τεντωμένα και η μυρωδιά από την «ανακούφιση» του τράγου έκαναν τους οπαδούς της ομάδας να ξεχάσουν την αγάπη που του είχαν και να ξεσπάσουν πάνω του.

Άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν θέλοντας να διώξουν τον τράγο από το γήπεδο. Ο πρόεδρος της ομάδας αποφασίζει να αναλάβει δράση ο τότε πρόεδρος της ομάδας Philip K. Wrigley ο οποίος με έντονο ύφος απαίτησε από τον Bill Σιάννης να εγκαταλείψει το γήπεδο!

Οι δυο άνδρες ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, ακούγονται διάφορα «Γαλλικά» και ο Σιάννης θυμωμένος αποφασίζει να φύγει από το γήπεδο. Πριν φύγει, όμως, ρίχνει και την κατάρα του. «να μην ξαναπάρουν ποτέ πρωτάθλημα οι Cubs», είπε!
Οι (άκαρπες) προσπάθειες να σπάσει η κατάρα του τράγου

Τώρα, «έπιασε» η κατάρα του Bill Σιάννης ή ο Philip K. Wrigley ουδέποτε κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του στον προεδρικό θώκο της ομάδας και να κάνει σωστές επενδύσεις, κάνεις δεν ξέρει. Το θέμα είναι πως οι «Cubs» από τότε μέχρι και σήμερα τα έχουν κάνει… όπως τα έκανε και ο συμπαθής τράγος, τέλος πάντων!

Εκείνη τη χρονιά το πρωτάθλημα χάθηκε με 4-3 νίκες. Από το 1945 και για πολλά χρόνια μετά βολόδερναν κάπου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην Major League Baseball. Κάποια στιγμή με το πέρασμα του χρόνου οι «Cubs» απέκτησαν και πάλι ανταγωνιστική ομάδα, ωστόσο, η κατάρα δεν έσπασε.

Στην καλύτερη για αυτούς χρονιά (το 2015) η ομάδα έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος. Τότε πολλοί πίστεψαν πως ήρθε η ώρα να σπάσει η κατάρα. Ακόμα και στο «The Late Show» με τον δημοσιογράφο Stephen Colbert έφτασε η… χάρη του τράγου με τον παρουσιαστή να δείχνει την μπλούζα που θα φορούσαν οι νικητές! Φευ! Η ομάδα έχασε και αυτό το πρωτάθλημα.

Κατά περιόδους οι οπαδοί και οι διοίκηση της ομάδας έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να σπάσουν την κατάρα του τράγου. Μέχρι και μέλη της οικογένειας του Bill Σιάννη έχουν επιστρατευτεί μπας και…

Ο άλλοτε προσωπάρχης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Φώτης Σιάννης, ανιψιός του Bill, έχει κληθεί ακόμα και αυτός να βοηθήσει στο σπάσιμο της κατάρας. Ούτε εκείνος το κατάφερε. Την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες του Σωτήρη Σιάννη ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της αυτοκρατορίας των εστιατορίων «Billy Goat» στο Σικάγο.

Παράλληλα, δεκάδες τράγοι (άγνωστο αν πρόκειται για απογόνους του Murphy) έχουν κάνει τη δική τους βόλτα μέσα στο γήπεδο, αλλά ούτε έτσι δόθηκε λύση. Κάποιοι, μέσα στην απόγνωσή τους, είχαν σκεφτεί να φέρουν τράγους από το χωριό του Βασίλη Σιάννη, τον Παλαιόπυργο της Αρκαδίας! Ο… αστικός μύθος λέει πως κάποιοι οπαδοί των «Cubs» έκαναν ακόμα και θυσίες τράγων έξω από το γήπεδο!

Ο Bill Σιάννης, αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις του, δημιούργησε μια «αυτοκρατορία», πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 22 Οκτωβρίου 1970. Μέχρι τότε ουδέποτε ξαναπάτησε το πόδι του στο Wrigley Field…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *