Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποιεί: Ο ανθρώπινος πολιτισμός εισέρχεται στα πιο επικίνδυνα χρόνια της ιστορίας του

1Ο κορυφαίος Αστροφυσικός καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ έχει προειδοποιήσει ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός εισέρχεται στα πιο επικίνδυνα 100 χρόνια της Ιστορίας του και αντιμετωπίζει την εξαφάνιση χάρη σε απειλές όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI), την ανθρώπινη επιθετικότητα, και εξωγήινων [ναι, καλά διαβάσατε].

Ενώ ο Hawking θεωρεί πως η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην επιβίωση της ανθρωπότητας, ταυτόχρονα προειδοποιεί πως Αναπτύσσοντας περαιτέρω την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μοιραίο λάθος.

Σε μια μακρά Q & A session (συνεδρία με ερωτήσεις-απαντήσεις) στο Reddit, ο Hawking εξήγησε πώς η AI (τεχνητή νοημοσύνη) είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή της ανθρωπότητας:

«Ο πραγματικός κίνδυνος της ΑΙ δεν είναι η κακία, αλλά οι αρμοδιότητες. Μια σούπερ-έξυπνη AI θα είναι εξαιρετικά καλή στο να ολοκλήρωσει τους στόχων της, και αν οι στόχοι δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τους δική μας, είμαστε σε τρομερά δύσκολη θέση»

«Πιθανώς δεν είστε ένας κακός μυρμήγκοφάγος που πατά τα μυρμήγκια από κακία, αλλά αν είστε υπεύθυνος ενός υδροηλεκτρικού έργου πράσινης ενέργειας και υπάρχει μια μυρμηγκοφωλιά στην περιοχή που θα πλημμυρίσει, αυτό είναι πολύ κακό για τα μυρμήγκια. Ας μην τοποθετείτε την ανθρωπότητα στη θέση αυτών των μυρμηγκιών.

«Αν [τεχνητά ευφυείς μηχανές] γίνουν έξυπνες, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε μια έκρηξη νοημοσύνης, όπως η ικανότητα μηχανές να αναπτύξουν οι ίδιοι μηχανικούς να είναι πολύ πιο ευφυής.

Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μηχανές των οποίων η ευφυΐα υπερβαίνει κατά περισσότερο από τη δική μας σε μέγεθος οόπως η δική μας είναι ανώτερη τώρα από εκείνη των σαλιγκαριών »!

AI

«Εάν οι μηχανές μας δεν μας σκοτώσουν, θα μας σκοτώσουμε εμείς οι ίδιοι», προβλέπει ο κοσμολόγος. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου, που προειδοποιεί ότι ένα γενικευμένος πυρηνικός πόλεμος θα ήταν το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, ο Hawking μας προέτρεψε να έχουμε περισσότερη κατανόηση ως άνθρωποι δεδομένου ότι η επιθετικότητα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του ανθρωπίνου είδους η οποία απειλεί να καταστρέψει την ανθρώπινη φυλή.

Ο Independent, αναφέρει χαρακτηριστικά τα λόγια του Χώκινγκ ως εξής:

«Η ανθρώπινη αποτυχία που θα ήθελα να διορθώσω είναι η επιθετικότητα.
Μπορεί να είχε πλεονέκτημα επιβίωσης σε άνθρωπο των σπηλαίων, για να πάρει περισσότερα τρόφιμα, έδαφος ή σε εταίρο με τον οποίο για να αναπαραχθεί, αλλά τώρα απειλεί να μας καταστρέψει όλους.»

nuclear-war

H Νοημοσύνη και η επιθετικότητα έχουν την ικανότητα να μας καταστρέψουν, αλλά τι σημαίνει αυτό για τις πιθανότητες της ανθρωπότητας να καταστραφεί από εξωγήινους;

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, ο Hawking έχει προειδοποιήσει ότι αν υπάρχει ένα έξυπνος, πιο προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός, δεν θα είναι φιλικός προς τη κακομεταχείριση από λιγότερο τεχνολογικά προηγμένους ανθρώπους και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα στην κατάκτηση και τον αποικισμό του πλανήτη, τελικά εξαφανίζοντας το ανθρώπινο γένος .

Τον Απρίλιο του 2010, ο Hawking σημείωσε:

«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι λίγο-πολύ όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος εκφορτώνεται για πρώτη φορά στην Αμερική, η οποία δεν αποδεικνύεται πολύ καλή για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς. Τέτοιοι προηγμένοι εξωγήινοι θα γίνουν ίσως νομάδες, ψάχνοντας να κατακτήσουν και να αποικίσουν σε ότι πλανήτες θα μπορούσαν να φτάσουν.

Αν ναι, έχει νόημα για αυτούς να εκμεταλλευτούν κάθε νέο πλανήτη για τα υλικά, για να χτίσουν περισσότερα διαστημόπλοια, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν. Ποιος ξέρει ποια θα είναι τα όρια;»

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης των μέσων ενημέρωσης στο Royal Society στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2015, ο Hawking εξέφρασε και πάλι τους φόβους του:

«Ίσως δεν ξέρω πολλά για τους εξωγήινους, αλλά όλοι γνωρίζουμε αρκετά τους ανθρώπους. Αν κοιτάξετε την ιστορία, την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και των λιγότερο ευφυών οργανισμών, έχουν συχνά από την πλευρά τους καταστροφικό αποτέλεσμα , καθώς οι συναντήσεις μεταξύ πρωτόγονων πολιτισμών εναντιών αυτών με προηγμένες τεχνολογίες, έχουν πάει άσχημα για τους λιγότερο προχωρημένους.
Ένας πολιτισμός διαβάζοντας ένα από τα μηνύματά μας θα μπορούσε να είναι δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά μας. Αν ναι, θα είναι πολύ περισσότερο ισχυρός, και δεν μπορεί παρά να μας βλέπουν σαν οπτιδήποτε πιο πολύτιμο από ότι βλέπουμε εμείς τα βακτήρια.»

alien civilization

Προφητικά ή μη, αναμφίβολα όταν εκφράζεται επανειλημμένα τόσο έντονα το κορυφαίο ίσως μυαλό των ημερών μας, καλό θα ήταν να προβληματιστούμε ανάλογα

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *