Ποια είναι η αληθινή ταυτότητα του Ρομπέν των Δασών;

1Ο Ρομπέν των Δασών, δηλαδή ο Ρόμπιν Χουντ, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς λαϊκούς ήρωες στην ιστορία της Αγγλίας. Η φήμη ότι έκλεβε χρήματα από τους πλούσιους για να τα μοιράζει στους φτωχούς και κατατρεγμένους, πολεμώντας την αδικία, τον κατέστησε έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες παγκοσμίως.

Ωστόσο, η ύπαρξη του αμφισβητείται.

Ο Ρομπέν με τον Σερ Γκάι .» Ο τολμηρός Ρομπέν και η εκτός νόμου συμμορία του. Τα σπουδαία κατορθώματά τους στο δάσος Σεργουντ». Λουις Ρηντ
Τα ερωτήματα εάν πρόκειται για αληθινό πρόσωπο και ποιος ήταν στην πραγματικότητα δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά και πολλές εκδοχές του Ρόμπιν Χουντ έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ρομπέν των Δασών, όπως έγινε γνωστός, ήταν προϊόν μυθοπλασίας και τις πρώτες αναφορές στο όνομά του βρίσκουμε σε παραδοσιακές μπαλάντες. Αυτά τα τραγούδια όμως, δεν αποτελούν ιστορικά στοιχεία και ενδεχομένως να μη γράφτηκαν την εποχή που το όνομα του Ρομπέν έκανε την εμφάνισή του. Οι ιστορίες αυτές μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά προφορικά και αγαπήθηκαν από το λαό.

Η πράσινη στολή και τα ξωτικά

Ο Ρομπέν των Δασών είναι το θέμα πολλών ιστοριών και θρύλων.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ρομπέν υπήρξε μόνο ως ήρωας των μυθιστορημάτων και ότι οι περιπέτειές του είναι γεμάτες συμβολισμούς.
Για παράδειγμα λέγεται ότι το πράσινο χρώμα της παραδοσιακής στολής του Ρομπέν συμβολίζει το χρώμα των ξωτικών του δάσους.

Το πράσινο χρώμα ίσως συνδέεται με την άνοιξη που τονίζεται ιδιαίτερα στις μπαλάντες, συσχετίζοντας τον Ρομπέν με το θαύμα της ζωής.
Ο Ρομπέν συνδέθηκε με το ξωτικό Hodekin, με τον Woden τη γερμανική εκδοχή του Odin που είναι θεός της γερμανικής μυθολογίας και τον Hobgoblin που είναι γνωστός ως Ρομπέν Goodfellow, γνωστός και ως Puck. Και οι τρεις ήρωες είναι υπερφυσικοί και ως τέτοιος πρέπει να θεωρείται και ο Ρομπέν.

Εκτός όμως από τις θεωρίες περί φανταστικού ήρωα, υπάρχουν άλλοι μελετητές που υποστηρίζουν ότι ο Ρομπέν ήταν ένα υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο.

Ο Ρομπέν Goodfellow -Puck , του Χένρυ Φουζέλι
Για την ακρίβεια οι πρώτες μπαλάντες αναφέρουν και συνδέουν τον Ρομπέν με υπαρκτά μέρη, όπως π.χ το δάσος του Σέργουντ.
Ένα όμως πρόβλημα σε αυτήν την εκδοχή είναι πως το όνομα Ρόμπιν Χουντ ήταν πολύ κοινό στην μεσαιωνική Αγγλία.

Το όνομα Ρόμπερτ και το υποκοριστικό του Ρόμπιν είναι και τα δύο πολύ συνηθισμένα ονόματα τον 13ο αιώνα.

Το «Hood», που στα ελληνικά σημαίνει κουκούλα, ήταν εξίσου συνηθισμένο επώνυμο και συνδεόταν είτε με τον κατασκευαστή κουκούλας ή με αυτόν που τη φοράει.
Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν πολλοί Ρόμπιν Χούντ στην μεσαιωνική Αγγλία, αρκετοί εκ των οποίων να ταίριαζαν στην περιγραφές των θρύλων.
Ένας συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι ο Ρόμπιν Χουντ ήταν ο κόμης του Χάντινγκτον και ότι θάφτηκε στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ.

Ο συγγραφέας βασίστηκε σε μια επιγραφή που βρέθηκε σε τάφο που έλεγε ότι αυτό ήταν το μέρος που αναπαυόταν ο Ρομπέν.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Ρομπέν δεν καταγόταν από το Νότινγχαμ, αλλά από το Γιόρκ και αντί για το δάσος του Σέργουντ, ο Ρομπέν έβρισκε καταφύγιο στο δάσος Μπαρνσντέηλ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του νοτίου και του δυτικού Γιόρκσαϊρ.

Άγαλμα του Ρομπέν των δασών (Ρόμπιν Χουντ) στο Νότινγχαμ της Αγγλίας

Αυτή είναι μια εκδοχή που βρίσκεται σε μια από τις πρώτες μπαλάντες του 15ου αιώνα με τίτλο «A gest of Robin Hood».
Στη μπαλάντα αναφέρεται μια εκκλησία που εικάζεται πως πρόκειται για την εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής του Κάμπσαλ στο Γιόρκσαϊρ, όπου ο Ρομπέν παντρεύτηκε τη Μάριαν.
Εξάλλου μόνο λίγες μπαλάντες αναφέρουν τον εχθρό του Ρομπέν, τον σερίφη του Νότινγχαμ και μόνο μία, με τον τίτλο «Robin Hood and the monk», αναφέρει την πόλη Νότινγχαμ.
Όσον αφορά στο όνομα του Ρομπέν, η παλαιότερη αναφορά βρίσκεται σε δικαστικό έγγραφο του 1226 στην πόλη Γιόρκ.
Σύμφωνα με τα αυτά τα έγγραφα, ο Ρόμπιν Χουντ που αναφέρεται έχασε την περιουσία του,
(32 σελίνια και 6 πένες) όταν την κατέσχεσαν επειδή χρωστούσε στη εκκλησία του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια ο ίδιος βγήκε στην παρανομία.

Το δάσος του Σέργουντ στο Νότινγχαμ

Οι περισσότεροι ιστορικοί τείνουν προς αυτήν την εκδοχή, θεωρώντας τον Ρομπέν που αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο ως αυτόν που προσεγγίζει περισσότερο την αλήθεια. Όποια και αν είναι όμως η αλήθεια για το πρόσωπο του Ρομπέν των Δασών, το βέβαιο είναι πως η ιστορία του θα εξακολουθήσει να συγκινεί και να τραβά το ενδιαφέρον των ιστορικών.

Είναι γνωστό πως πολλές ταινίες γυρίστηκαν γύρω από τη ιστορία του. Σε κάποιες εμφανίζεται ως ο ήρωας της Αγγλίας που αγωνίστηκε κατά των Νορμανδών, ιδέα που δέσποζε τον 19ο αιώνα και σε άλλες με μία πιο ανθρωποκεντρική μορφή, όπως στην ταινία του Ντίσνεϋ.
Πρόσφατα είδαμε τον Ρομπέν με ρομπότ και διαστημόπλοιο στην σειρά επιστημονικής φαντασίας, Doctor Who.
Ποιος άραγε θα είναι ο επόμενος Ρομπέν των Δασών;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *