Πρόστιμα και Τεκμήρια

Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου – Σχολιογράφου)
"Πρόστιμα εδώ, πρόστιμα εκεί,
πρόστιμα παρακάτω,
δεν πάει άλλο πια συνέλληνες,
επιάσαμε της λογικής τον πάτο! "
Δύο νέα πρόστιμα προστίθενται στην πλειάδα των ήδη υφιστάμενων.
1. Παραβάσεις του ΚΟΚυκλοφορίας:
Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν ποινές – όχι μόνον χρηματικές- αλλά και να αποφεύγονται οι εξαιρέσεις /σβησίματα/ απαλλαγές/διακρίσεις.
Η διαφοροποίηση μου, έχει να κάνει με την σύνδεση του (ιδίου) παραπτώματος με καταβολή διαφορετικού τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλλει ο παραβάτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του !
Δεν διακρίνω – εκτός από εισπρακτική και λαϊκίστικη παράμετρο – ίχνη λογικής ή δικαίου εδώ, δεδομένου ότι δεν τιμωρείται η πράξη /παράπτωμα, αλλά το … εισόδημα του παραβάτη. (Σ.Σ Προσωπικά με ανησυχεί μήπως επεκταθεί αυτή η άδικη και παράλογη προσέγγιση και στο ποινικό σκέλος).
Άραγε θα τιμωρούνται οι εγκληματίες με διαφορετικές ποινές για το ίδιο αδίκημα πχ θανάσιμο τραυματισμό; Ισόβια ο πλούσιος, 5 χρόνια ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος και καθόλου ή με τριετή αναστολή ο άπορος; Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται ο ποινικός κώδικας ή -και – τα Δικαστήρια.
Ας πάρουμε και ένα δεύτερο, πιο ανάλαφρο (με ή χωρίς αερόσολα ή αερολογίες αρμοδίως αναρμοδίων) παράδειγμα:
Έστω πως σε κάποιο πάρκο απαγορεύεται – σε συγκεκριμένο σημείο – να πατηθεί το γρασίδι και υπάρχει πρόστιμο χ αξίας. Τι κάνουμε; Επιβάλλουμε πρόστιμο σε συνάρτηση με την παλαιότητα και την ποιότητα των παπουτσιών που το πάτησαν; Το βρίσκετε λογικό και δίκαιο να πληρώνει το ίδιο αυτός που φορά παπούτσια αξίας 500 € με εκείνον που κυκλοφορεί με τρύπιες ελβιέλες; Πάντως κάποιοι το βρίσκουν!….
Σε άλλες χώρες όταν η ταμπέλα προστίμου αναγράφει ας πούμε 20 € αν πατηθεί η χλόη και αποφεύγουν οι επισκέπτες να την πατήσουν, αναγκάζονται να κατεβάσουν την τιμή στα 5 € ώστε να μην έχει απώλεια οικονομική το Κράτος. Χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στις φορολογικές δηλώσεις ή στην ποιότητα των παπουτσιών.
2. Τεκμήρια τα κατοικίδια
Το βρίσκω απόλυτα σωστό και δίκαιο (αφού έχουν φορολογηθεί εξοντωτικά τα πάντα).
Επαναστατούν οι ζωόφιλοι. Κακώς. Δεν έχει έξοδα ένα ζώο; Δεν είναι – θορυβώδες μάλιστα – τεκμήριο πλούτου; Ελπίζω να παρηγορηθούν αν τους θυμήσω πως το (3ο ) παιδί αποτελεί τεκμήριο. Το ζώο; Ή ακόμη τα 5 ή 10 κατοικίδια τι είναι; Ένδειξη /Απόδειξη πενίας του φιλόζωου επειδή – υποτίθεται ότι – διατρέφεται με … ζωοτροφές;
ΥΓ Άψογο μέτρο. Μια μικρή επιφύλαξη διατηρώ ως προς το τι θα συμβεί, πως θα αντιμετωπιστεί, μετά από λίγα χρόνια, η κατάσταση.
Όταν θα ολοκληρωθεί η εξαθλίωση μας και επομένως και η φοροδοτική μας ικανότητα, με αποτέλεσμα να διατρεφόμαστε με ζωοτροφές (!).
Πως άραγε θα μας τα παίρνει το φιλόζωο Κράτος μας ;Με την απόδειξη του Supermarket;
Labels Άρθρα, Άρθρα Αναγνωστών Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *