Πως «έχασε» το πρόσωπο της η Καρυάτιδα της Αμφίπολης;

70Ο χρόνος για τη μεγάλη αποκάλυψη του τάφου της Αμφίπολης μετρά, αντίστροφα. Το ένα μετά το άλλο τα μυστικά του τύμβου αποκαλύπτονται…

Δεκάδες είναι τα ερωτήματα που μέχρι σήμερα «βασάνιζαν» τους αρχαιολόγους αναφορικά με το πυκνό πέπλο μυστηρίου που εξακολουθεί να καλύπτει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Μέρα με την ημέρα το ένα μετά το άλλο τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις.
Ο χρόνος για τη μεγάλη αποκάλυψη του τάφου της Αμφίπολης μετρά ήδη αντίστροφα με τις νεότερες σημαντικές αποκαλύψεις να αναμένονται από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι την Παρασκευή.
Τα νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης είναι εντυπωσιακά.
Πίσω από τις Καρυάτιδες βρέθηκε ένα επιστύλιο το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια.
Το μέρος του που είναι κολλημένο στον τοίχο, έχει πλάτος 80 εκατοστά με ένα μέτρο και ύψος 15 εκατοστά.
Επάνω του υπάρχει μπλε και κόκκινο χρώμα ενώ υπάρχει και ορθομαρμάρωση που σύμφωνα με τους ειδικούς μας δείχνει ότι ο τάφος πιθανότατα να είναι πολυτελής.
Τα τρία κομμάτια επιστυλίου, βρέθηκαν μέσα στο χώμα, κατά την επιχωμάτωση του θαλάμου. Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως.
Πίσω ακριβώς από τις Καρυάτιδες εντοπίστηκε αμμώδες χώμα το οποίο πιθανότατα μεταφέρθηκε από τον ποταμό Στρυμόνα από τους ίδιους τους κατασκευαστές του τάφου και φθάνει σε ύψος μέχρι και 70 εκατοστά. Το σημείο είναι απάτητο γεγονός που δείχνει ότι τοποθετήθηκε εκεί λίγο πριν σφραγιστεί ο τάφος.
Πως έχασε το πρόσωπό της η Καρυάτιδα
Μέρα με την ημέρα το σενάριο ότι η μία από τις δύο καρυάτιδες έχασε το πρόσωπό της από χέρι τυμβωρύχου μοιάζει να εκλείπει. Το κυρίαρχο σενάριο πλέον και με βάση τα τελευταία ευρήματα είναι ότι έπεσε κομμάτι της οροφής και την χτύπησε στο πρόσωπο προκαλώντας το σπάσιμο του μαρμάρου.
Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να βρουν θραύσματα από το πρόσωπο και να επιχειρήσουν έτσι να το αποκαταστήσουν.
Οι αρχαιολόγοι, θεωρούν πολύ πιθανό να βρουν και κομμάτια από την οροφή όταν θα μπορέσουν να δουν πιο μέσα.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *