Σκόρδο το θαυματουργό!

Το σκόρδο αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Περιέχει το ισχυρό αντιοξειδωτικό αλισίνη, αλλά και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η αλισίνη, η οποία δυστυχώς καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα, παίζει το σημαντικότερο ρόλο στις ιδιότητες του σκόρδου. Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές:
* Αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση και θρομβώσεις. Η ουσία αλισίνη δημιουργεί στο έντερο την ένωση υδρόθειο, το οποίο βοηθά στην χαλάρωση και διαστολή των αγγείων, αυξάνοντας έτσι την ροή του αίματος, εμποδίζοντας την εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Επίσης η αδενοσίνη που ανευρίσκεται στο σκόρδο, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και εξουδετερώνει την πήξη του αίματος και οι σκορδινίνες μαζί με κάποιες άλλες ουσίες βοηθούν στη διάσπαση της φιμπρίνης, μιας πρωτεϊνης που ευθύνεται για τη θρόμβωση του αίματος.
* Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Το σκόρδο επιδρά θετικά και στο λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου. Περιέχει ενώσεις σουλφιδίου και σαπωνίνες, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας την HDL χοληστερόλη.
* Εγκεφαλική λειτουργία και μάτια. Βάση ερευνών έχει αποδειχθεί ότι ένα καλό κυκλοφορικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και τα μάτια.
* Αντιβιοτικό, αντιμικροβιακό και αντιικό. Το σκόρδο περιέχει κάποιες θειούχες ενώσεις οι οποίες δρουν έναντι παθογόνων μικροβίων, μυκήτων και βακτηρίων, αποτελώντας έτσι μια καλή επιλογή ως φυσική αντιβίωση στο κοινό κρυολόγημα. Ακόμη και στον ιό του έρπη έχει φανεί αποτελεσματικό, αλλά και σε σταφυλόκοκκο και κολοβακτηρίδια.
Πέρα όμως από αυτές τις σημαντικές ιδιότητες αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και του εντέρου και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγη diatrofologiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *