Τα επτά μεγαλύτερα σφάλματα της ιστορίας που έγιναν μετά από λάθος αποφάσεις!

Πολλές φορές μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Όταν για παράδειγμα συνειδητοποιούμε ότι δεν έπρεπε να έχουμε βγει ραντεβού με εκείνο το άτομο, ή ότι δεν έπρεπε να παραγγείλουμε μια τεράστια πίτσα στις 12 τα μεσάνυχτα, ή ότι δεν έπρεπε να αγοράσουμε ακόμη ένα ζευγάρι πανομοιότυπα παπούτσια…
Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις αυτές συνοδεύονται από ατελείωτες τύψεις… φυσικά εκ των υστέρων.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, συνεχίστε να διαβάζετε για μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολύ κακών αποφάσεων, όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα howstuffworks.com και… απολαύστε την πίτσα σας χωρίς τύψεις!

Ακόμη και στις 12 τα μεσάνυχτα!

1. Η Decca Records απέρριψε την πρόταση να υπογράψει συνεργασία με τους Beatles

Το 1962 ο Dick Rowe, στέλεχος της Decca Records, πίστευε ότι τα συγκροτήματα δεν είχαν πολύ μέλλον. Την πρωτοχρονιά εκείνης της χρονιάς οι Beatles –που τότε ονομάζονταν Silver Beatles- έκαναν μια οντισιόν στην Decca Records με τον παραγωγό Tony Meehan.

Ένα μήνα μετά ο Dick Rowe άκουσε τα 15 κομμάτια που είχαν γράψει και… αποφάσισε να τους αγνοήσει.

Οι Beatles υπέγραψαν με την EMI. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1967 είχαν κερδίσει 38,5 εκατομμύρια δολάρια.

2. Η χρήση της θαλιδομίδης ως χάπι για τις πρωινές ναυτίες

Η θαλιδομίδη πρωτοεισήχθη στις αρχές του 1950 ως ένα ασφαλές ηρεμιστικό και οι γιατροί το συνταγογραφούσαν στις γυναίκες για τις ναυτίες της εγκυμοσύνης μέχρι και τη δεκαετία του 1960 σε 46 χώρες.

Το 1961 άρχισαν να γίνονται εμφανείς οι παρενέργειες του φαρμάκου, καθώς πολλά μωρά γεννιούνταν με σοβαρές παραμορφώσεις.

Μέχρι η παρασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία να το αποσύρει από την αγορά, υπολογίζεται ότι το είχαν πάρει 100.000 γυναίκες, ενώ το 40% των μωρών που είχαν εκτεθεί σε αυτό πέθαναν (είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά).

3. Το ναυάγιο του Τιτανικού

Το 1912 ο Τιτανικός ξεκινούσε το μεγάλου του ταξίδι στο Βόρειο Ατλαντικό με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. Πέντε ημέρες μετά το υπερωκεάνιο συγκρούστηκε με παγόβουνο παίρνοντας μαζί του στο θάνατο περίπου 1.500 επιβάτες και πλήρωμα.

Πολλαπλά λάθη οδήγησαν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Κατ’ αρχήν δεν υπήρχαν κανονισμοί ασφαλείας για ένα τόσο μεγάλο πλοίο. Δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας, παρά μόνο 16 σωστικές λέμβοι, οι οποίες αρκούσαν μόλις για το ένα τρίτο έως τους μισούς επιβάτες. Τα μέλη του πληρώματος δε διέθεταν κιάλια ή κατάλληλο φωτισμό και επιπλέον, δεν είχαν γίνει δοκιμές στο υπερωκεάνιο.

4. Γεμίζοντας το Hindenburg με υδρογόνο

Στη δεκαετία του 1930 υπήρχε το όνειρο της κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών, που θα μετέφεραν τους επιβάτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μέσα σε μόλις 60 ώρες.

Το Hindenburg ήταν το μεγαλύτερο zeppelin που είχε φτιαχτεί ποτέ. Ήταν τρεις φορές πιο μακρύ από ένα σημερινό Boeing 747 και είχε το διπλάσιο ύψος από αυτό.

Το Μάιο του 1937, στην προσπάθειά του να δέσει στο έδαφος, το πολυτελές αεροσκάφος έπιασε φωτιά επάνω από την αεροναυτική βάση Lakehurst στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μέσα σε 37 δευτερόλεπτα το Hindenburg είχε καταστραφεί ολοσχερώς, σκοτώνοντας 36 από τους 97 επιβάτες και πλήρωμα.

Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που είχαν γίνει, ήταν ότι το Hindenburg ήταν γεμάτο με υδρογόνο, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο αέριο, αντί για ένα λιγότερο εύφλεκτο εναλλακτικό αέριο, όπως το ήλιο.

5. Ο Ναπολέων εισβάλλει στη Ρωσία

Τον Ιούνιο του 1812 ο Ναπολέων εισέβαλλε στη Ρωσία με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς που είχε συγκεντρωθεί ποτέ για μάχη. Ο ίδιος ήταν πολύ σίγουρος για την επερχόμενη νίκη του, λέγοντας ότι ο πόλεμος δε θα κρατούσε πάνω από 20 μέρες.

Ο απώτερος στόχος του Ναπολέοντα δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η Ινδία. Εξαιτίας όμως της έλλειψης τροφίμων, τις μολύνσεις από ψείρες και τύφο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα στρατεύματά του δεν κατάφεραν να προχωρήσουν πολύ.

Από τους πάνω από 600.000 άντρες της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα που πήγαν στη Ρωσία, το Σεπτέμβριο του 1812 είχαν απομείνει περίπου 100.000.

6. Ο Χίτλερ εισβάλλει στη Ρωσία

Επρόκειτο για μια «μάχη γιγάντων» και ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: Οι Ναζί της Γερμανίας ενάντια στην κομμουνιστική Ρωσία.

Ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας έμελλε να είναι η πρώτη σημαντική ήττα του Χίτλερ.

Τον Ιούνιο του 1941 ο Χίτλερ έσπασε το σύμφωνο μη επίθεσης που είχε υπογραφεί το 1939 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση και εισέβαλε στη Ρωσία με ένα στρατό περισσοτέρων από 3 εκατ. ανδρών, 7.000 πυροβόλα, 3.000 τανκ και 2.500 αεροσκάφη.

Την πρώτη εβδομάδα της εισβολής υπήρχαν 150.000 απώλειες στα σοβιετικά στρατεύματα και μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, οι Γερμανοί είχαν αιχμαλωτίσει περίπου 3 εκατομμύρια Σοβιετικούς.

Τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 1941. Ο πόλεμος όμως κράτησε περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα τροφής, ρούχων και ιατρικών προμηθειών. Οι Σοβιετικοί αντιστάθηκαν και οι Ναζί δεν κατάφεραν να πάρουν τη Μόσχα.

7. Ο Δούρειος Ίππος

Ο Δούρειος Ίππος στην ελληνική μυθολογία είναι κατασκευή εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα, ένα ξύλινο άλογο-κρύπτη, αναφέρει η Wikipedia. Σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανηθούν οι Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες. Εκείνοι, μετά την είσοδο του ίππου στην Τροία, βγήκαν από αυτόν και άνοιξαν τις πύλες στους υπόλοιπους, προκειμένου να ξεκινήσει η λεηλασία της πόλης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *